Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Zámky se po zimě otevírají
Zámky se po zimě otevírají PDF Tisk Email
Středa, 01 Duben 2015 08:36

Památky v kraji Vysočina, které spravuje Národní památkový ústav, otevřou své brány 1. respektive 4. dubna 2015. Návštěvníky čeká během celé sezóny nejen velká spousta osvědčených kulturních akcí a novinek, ale též oslavy výročí zámku v Náměšti nad Oslavou a připomínka Památky Jana Husa. Některé památky se zapojí do celorepublikového projektu Po stopách šlechtických rodů - Velká hradozámecká inventura a opomenuty nezůstanou ani Neobjevené památky. Pokračovat bude i oblíbený věrnostní program Klíč k památkám.

Památky, které spravuje Národní památkový ústav v kraji Vysočina, zahajují návštěvnickou sezónu ve středu 1. dubna 2015 (Jaroměřice nad Rokytnou a Telč), respektive v sobotu 4. dubna 2015 (Lipnice nad Sázavou a Náměšť nad Oslavou). Omlazovací kúrou prochází také zámecký park v Jaroměřicích nad Rokytnou. „Po vykácení nevyhovujících stromů a zdravotních prořezávkách budou vysazeny náhradní dřeviny,“ upřesňuje kastelán Radim Petr. Jaroměřice se navíc letos dočkají dokončení opravy fasád na východním průčelí zámku.

„Závěrečné fáze odvodnění budovy „Vlašského“ dvora proběhnou také na zámku v Náměšti nad Oslavou, kde zároveň probíhá oprava a restaurování zimní zahrady,“ doplňuje stavební aktivity tamní kastelán Marek Buš.

Během letoška se začnou restaurovat čínské tapety v kabinetu hraběte na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, které jsou provedeny nepříliš známou a v ČR ojediněle se vyskytující technikou „lacca povera.“ V Náměšti nad Oslavou čekají na zrestaurování například 18 svíčkový křišťálový lustr, pohovka chaise longue nebo potahy a tapety druhého patra zámku.

Na návštěvníky čeká hned několik novinek v expozicích. V návaznosti na loňskou celosezónní výstavu věnovanou šlechtickému stolování představí zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou jídelnu se zcela nově naaranžovaným hodovním stolem navracejícím se do dob Jana Adama Questenberga z počátku 18. století. Obměněnou prohlídkovou trasu Reprezentačních prostor se zaměřením na zámecké stolování připravuje také Náměšť nad Oslavou. Unikátní na této proměně je i autentický a čistě místní zámecký původ všech vystavených exponátů, které byly dosud před zraky veřejnosti ukryty v depozitářích.

V roce 2015 uplyne přesně 450 let od chvíle, kdy byla zahájena výstavba zámku v Náměšti nad Oslavou. Aktivity připomínající tento významný okamžik, o který se zasloužil rod Žerotínů, se budou konat pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana a slavnostně odstartují během Žerotínského víkendu 6. – 7. června 20

V průběhu celé návštěvnické sezóny pořádají správy památkových objektů několik stovek kulturních akcí. Kromě zapojení se do některých celorepublikových aktivit jako jsou Noc kostelů (29. května), Hradozámecká noc (29. srpna) a Dny evropského dědictví (5. – 13. září) nechybí samozřejmě v jejich nabídce již tradiční hudební festivaly (Concentus Moraviae a Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, Prázdniny v Telči či Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou), různě tematicky zaměřené celosezónní výstavy (Šlechtic na cestách v Jaroměřicích nad Rokytnou, nebo Stolování na náměšťském zámku a Po stopách Žerotínů v Náměšti nad Oslavou). Rozmanitost kulturní nabídky podporují akce pro děti (Program pro školy a školky v Jaroměřicích nad Rokytnou, Dětský den se společností Pěnkavův dvůr či Cesta pohádkovým lesem v Náměšti, divadelně pojaté noční prohlídky (Lipnice, Náměšť) a další akce.

Národní památkový ústav letos již popáté realizuje projekt Po stopách šlechtických rodů, který bude tentokrát věnován Velké hradozámecké inventuře. Jejím cílem je připomenout aristokratická sídla a význam jejich majitelů v historii a zároveň poukázat na proměnu sídel v moderních dějinách především za posledních 25 let. Na Vysočině se mohou na podobné výstavy těšit návštěvníci hradu Lipnice nad Sázavou a zámku Jaroměřice nad Rokytnou. Proměnou stávající expozice projde v této souvislosti i zámek Náměšť nad Oslavou. Vyústěním celého projektu bude výstava o hradních a zámeckých inventářích a vědecká konference.

Na Vysočině bude letos pozornost zaměřena na zámek Náměšť nad Oslavou. Největší devizou těchto památek, na kterých se zatím netlačí obrovské davy lidí, je možnost nabídnout návštěvníkům klidnou a inspirativní atmosféru a tak jim umožnit intenzivnější prožití a vstřebání vizuálních vjemů a informací.

Své pokračování bude mít i program pro věrné návštěvníky nazvaný Klíč k památkám, k němuž se připojilo 130 hradů, zámků, klášterů, historických pivovarů a dalších památek státních, městských i soukromých. Princip programu je podobný jako v minulých letech – za pět vstupenek návštěvníci získají šestý vstup zdarma. Vstupy jsou zaznamenávány razítky do návštěvnického pasu, který si lze vyzvednout v pokladnách památek a jenž platí do konce roku 2015. Odesláním orazítkované kartičky se návštěvníci mohou zapojit do soutěže o zajímavé ceny.

Více informací naleznete na webových stránkách www.npu-cb.eu nebo na webech jednotlivých památek.

Petr Pavelec