Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Řetězové provádění bude i letos
Řetězové provádění bude i letos PDF Tisk Email
Neděle, 29 Březen 2015 00:00

Projekt řetězového provázení, kdy se žáci základních škol stávají průvodci památkového objektu, se setkal v loňském roce s mimořádně pozitivním ohlasem z řad návštěvníků, zúčastněných škol i objektů. Návštěvníci zámků Telč a Náměšť nad Oslavou tak budou mít příležitost setkat se s dětskými průvodci i letos.

Na roli průvodců se začnou žáci osmých a devátých ročníků připravovat od dubna. Součástí přípravy je opakovaná návštěva památkového objektu, při které se žáci seznámí nejen s prohlídkovým okruhem, na němž budou provázet, ale také s provozním zázemím hradu nebo zámku. Pod vedením pracovníků metodického centra pro vzdělávání v Telči, které vzniklo v rámci Národního památkového ústavu v lednu 2015, a dalších odborných pracovníků NPÚ se budou v rámci přípravy věnovat tématům souvisejícím s historií objektu, důležitou součástí bude práce s textem a rozvíjení.

„První prohlídka pro mě byla spíš něco, čeho jsem se bála a nechtělo se mi vystoupit před lidi a odříkávat text dostatečně nahlas bez chyb. Ale čím víc jsme měli výprav, tím to bylo lepší. Už jsem věděla jak vystupovat, aby mě lidé poslouchali a dávali pozor. Nervozita zmizela, i když jsem zjistila, že text můžu říct svými slovy a lidi to ještě víc zaujme.“ (Žákyně 9. ročníku ZŠ provázející na zámku Telč v roce 2014).

Reprezentačními prostory zámku Náměšť nad Oslavou budou provázet žáci devátého ročníku místní Základní školy J. A. Komenského. Návštěvníci zámku se s nimi mohou setkat od 11. do 14. června V roce 2014 probíhalo řetězové provázení také na zámku Jaroměřice nad Rokytnou a to ve spolupráci s dramatickým kroužkem jaroměřické Základní školy O. Březiny. Tyto úspěšné prohlídky využívající divadelní formu plánujeme zopakovat v roce 2016.

„Mně se to hodně líbilo. Bylo to super!“ (Reakce studentů ze SPŠ stavební ve Valašském Meziříčí, kteří absolvovali prohlídku zámku s dětskými průvodci)

Naděžda Rezková Přibylová

 

Aktualizováno Pátek, 27 Březen 2015 13:18