Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Vede Telč, v závěsu Jaroměřice
Vede Telč, v závěsu Jaroměřice PDF Tisk Email
Úterý, 20 Leden 2015 10:20

Téměř dvě stě tisíc lidí prošlo v roce 2014 branami památek na Vysočině, které spravuje Národní památkový ústav. Téměř sedmiprocentní nárůst zájmu způsobila lákavá kulturní nabídka, příznivé počasí a větší zalíbení v tuzemské turistice.

Celková návštěvnost památek na Vysočině, které spravuje Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích, se vyšplhala na 193 446 osob. To je oproti předchozímu roku nárůst o 6,58 procent. Na celkovém čísle se až do konce srpna podílel také počet návštěvníků, kteří zamířili na prohlídku poutního areálu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Od 28. srpna 2014 je areál ve správě církve.

Na výsluní nejnavštěvovanějších vysočinských památek se již tradičně vyhřívá SZ Telč, jehož brány překročilo bezmála sto tisíc osob. Druhou pozici nemění ani SZ Jaroměřice nad Rokytnou se svými letošními 29 530 návštěvníky. V meziročním srovnání se může procentuálně nejvyšším vzestupem v návštěvnosti (o 21 %) pyšnit SH Lipnice, jehož krásy obdivovalo 27 070 zájemců.

Loňská návštěvnická sezóna patří k velmi úspěšným. „K rekordní návštěvnosti přispělo několik souběžných faktorů. Kromě pestré kulturní nabídky všech památek sehrálo roli velmi příznivé počasí, ale také nový zájem návštěvníků o domácí památky,“ shrnuje důvody úspěchu Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Českých Budějovicích.

Jitka Skořepová