Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Adventní koncerty 13. a 14. prosince - RORATE COELI
Adventní koncerty 13. a 14. prosince - RORATE COELI PDF Tisk Email
Středa, 10 Prosinec 2014 09:21

Cordial musica ve spolupráci se souborem Musica animata a farnostmi v Mohelně, Náměšti nad Oslavou, Přibyslavicích a Třebíči zámku si vás dovoluje pozvat na Adventní koncerty.

Staročeské roráty, české adventní písně ze starých kancionálů, světové adventní skladby renesančních, barokních i současných autor. Účinkuje pěvecký sbor Serafín a hosté z mnoha pěveckých sborů našeho kraje s hudebním doprovodem. Tato akce je finančně podpořena v rámci Grantového systému Zdravého města Třebíče, projekt „Adventem s hudbou“. Vstupné na všechny koncerty je dobrovolné.

sobota 13. prosince 2014
16 hod., kostel Všech svatých, Mohelno
19 hod., kostel sv. Jana Křtitele, Náměšť nad Oslavou

neděle 14. prosince 2014
16 hod., kostel Narození Panny Marie, Přibyslavice
19 hod., bazilika sv. Prokopa, Třebíč

Odkaz na web akce: ZDE

Adventem začíná liturgický rok. Tuto dobu prostupují dvě hlavní myšlenky. První se týká naší přípravy na slavný příchod Kristův na konci věků k soudu, druhá pojednává o vtělení Syna Božího. Při andělském zvěstování této události se dominantní osobou stává Panna Maria jako nastávající matka budoucího Spasitele. Šířící se mariánský kult se stal velkým zdrojem inspirace pro umělce všech oborů. Obdivujme nejen katedrály, sochy, obrazy, ale i literaturu, poezii a díla hudební. Panna Maria byla vzývaná nejen různými modlitbami, ale těšila se přímo úctě liturgické. Mše ke cti Panny Marie se slavily nejen o jejich četných svátcích, ale mohly se sloužit často i mimo ně. Naše adventní zamyšlení se bude týkat písní ve kterých se projevují výše zmíněné hlavní myšlenky adventní doby. Budeme se snažit poznávat a interpretovat písničky, které stály u zrodu naší zpěvnosti, uchovaných v desítkách starých vzácných kodexů, misálů, graduálů, antifonářů, žaltářů, kancionálů nebo prvních tištěných zpěvníků těžko dnes fyzicky dosažitelných a které patří k nejkrásnějším výtvorům duchovní písně vůbec.

Karel Tomek