Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Znojemská v Předzámčí
Znojemská v Předzámčí PDF Tisk Email
Úterý, 18 Listopad 2014 08:25

Známá pražská malířka Bedřiška Krejčí Znojemská vystavuje od čtvrtka v městské galerii v Předzámčí. Vernisáž výstavy proběhla ve středu. Obrazy vytvořené technikou olej na kartonu nebo umakartu mají převážně duchovní tématiku, často vyjadřují biblické příběhy.

Slavnostní vernisáž ve středu 12. listopadu doprovodilo skvělé hudební vystoupení Anny Kolaříkové (harfa) a Alice Matouškové (flétna). Úvodní slovo Jana „Evangelisty“ Dočekala bylo velkým zklamáním. Zdá se, že kunsthistorik o umělkyni mnoho neví. Jak jinak by mohl tvrdit, že žije a tvoří v Jiřicích u Znojma? Evidentně také netušil, že umělkyně v době totality dokonce dvakrát v Třebíči vystavovala, a to ve stejné budově, jako nyní, jen o dva vchody dále. Azyl jí poskytl tehdejší farář v bazilice sv. Prokopa, výstava proběhla v prostorách fary. Dočekal v té době asi byl na druhé straně umělecké barikády.

 

Výstava obsahuje reprezentativní vzorek autorčiny tvorby, o kterou je zájem. Některé obrazy byly již v okamžiku vystavení prodány. Rozhodně se vyplatí výstavu shlédnout. Návštěvníci zámku budou příležitost do 4. ledna.

František Ryneš

 

Aktualizováno Úterý, 18 Listopad 2014 08:30