Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Ďábelský houslový virtuóz
Ďábelský houslový virtuóz PDF Tisk Email
Neděle, 14 Září 2014 00:00

Ivan Herák s cikánskou cimbálovou kapelou zahájí v pondělí 15. září 2014 v 18 hodin ve foyer divadla Pasáž v Třebíči novou sezónu Kruhu přátel hudby. Ivan Herák patří k nejvyhledávanějším českým cikánským houslovým virtuózům. Studoval na Konzervatoři v Topolčanech u ruského profesora Olega ter Martirosova. Jako žádaný primáš několika cikánských kapel se plně věnuje koncertní činnosti na českých i zahraničních pódiích a vyhlášených festivalech po celé Evropě (Menuhinův festival - Gstaad Švýcarsko, Martinu Festtage - Basilej Švýcarsko, České doteky hudby, Concentus Moraviae, Sinti Roma, Celoslovenský festival romských primášů).

Na svém kontě má řadu nahrávek a spolupracuje s uznávanými kulturními osobnostmi, jakými jsou Jaroslav Svěcený, Zuzana Lapčíková, Yvetta Blanarovičová, Iva Bittová, Ida Kelarová, Lubomír Brabec a další. Jako sólista vystupuje též s Talichových komorních orchestrem, pro něhož vytvořil řadu transkripcí.
Dojemná houslová sóla v kontrastu s divokými rytmy a strhujícími sóly či schopnost plynule mixovat různé hudební proudy jsou trumfy, s nimiž tento technicky zdatný hráč fascinuje nadšené posluchače.

V průběhu koncertu zazní za doprovodu cikánské cimbálové kapely virtuózní skladby i teskné balady pro sólové housle převážně z maďarské, rumunské, slovenské cikánské lidové tvorby s prvky klasicko-romantické hudby.

Na tomto koncertě si můžete zakoupit výhodné abonmá podzimního cyklu 3 koncertů pouze za 360,-Kč (120,-Kč/koncert). 
Předprodej vstupenek: pokladna Národního domu, Karlovo nám. 47, Třebíč, tel. 568 610 013 a na www.mkstrebic.cz přes E-VSTUPENKY.

Eva Malá