Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Horácko-Savojský festival v Třebíči a Náměšti
Horácko-Savojský festival v Třebíči a Náměšti PDF Tisk Email
Pondělí, 04 Srpen 2014 08:35

Letos v létě se v kraji Vysočina uskuteční festival, který se už nebude opakovat! Od 8. do 10. srpna třebíčský folklórní soubor Bajdyš bude hostit svého francouzského kolegu, soubor L’echo de nos montagnes, v překladu „ozvěna našich hor“. Návštěvníci v Telči, Třebíči a Náměšti budou mít možnost poznat folklór alpského podhůří, oblasti Mont Blancu.

V rámci třídenního Horácko-Savojského folklórního festivalu vystoupí soubory společně celkem třikrát. Premiéra bude na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči během Folkovým prázdnin v pátek 8. srpna v 17 hodin. „Vystoupení proběhne v rámci off programu folkových prázdnin a francouzský folklór tak uslyší návštěvníci z široka daleka“, doufá členka souboru Bajdyš a hlavní koordinátorka akce Markéta Matoušková. V Třebíči 9. srpna v 16 hodin se návštěvníci kromě společného hudebně-tanečního vystoupení dočkají i ukázky tradičních savojských i horáckých řemesel. Ve 20 hodin na zámeckém nádvoří u baziliky sv. Prokopa budou mít návštěvníci příležitost zahrát si tradiční francouzskou hru Petanque. Poslední společné vystoupení proběhne na zámku v Náměšti nad Oslavou v neděli 10. srpna v 16 hodin.

Francouzský soubor pořádá tradičně ve svém městě Sevrier folklórní festival, který je každé dva roky věnován jedné folklórní oblasti z celého světa. Oblast i skupinu si Francouzi sami volí. Bajdyš byl hostem tohoto festivalu v roce 2012. Impulsem pro uspořádání festivalu v ČR byl v prvé řadě závazek oplatit francouzské straně její pohostinnost. „Všichni se ale už moc těšíme, že opět uvidíme francouzské folklórní kolegy,“ dodává primáš muziky Bajdyš Adam Caha.

Místa, kde se festival koná, byla zvolena tak, aby hudebníci a tanečníci z Francie měli možnost poznat krásy Horácka. „Jsem velice ráda, že se podařilo zajistit vystoupení právě v blízkosti památek zapsaných v UNESCO a doufám, že po krátké ochutnávce krás našeho kraje, se budou jednotlivci ze souboru L’echo de nos montagnes rádi vracet.“ Tak zní přáni další z organizátorek Johany A. Obršlíkové. Festival pořádá soubor Bajdyš Třebíč ve spolupráci s městem Třebíč, Muzeem Vysočiny Třebíč, Městskou knihovnou Třebíč (Francouzský klub), festivalem Folkové prázdniny v Telči a Státním zámkem Náměšť nad Oslavou. Akci finančně podpořila Nadace život umělce. Na celý festival je vstup zdarma.

Markéta Obršlíková