Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Folkové prázdniny začaly
Folkové prázdniny začaly PDF Tisk Email
Pondělí, 28 Červenec 2014 12:47

Tradiční festival příznivců dobré hudby začal v sobotu v Náměšti nad Oslavou. Folkové prázdniny trvají týden a do příští soboty se zde vystřídají umělci z celého světa. Multikulturní a mezinárodní obsazení je již po léta tradicí, stejně jako objevování nových tváří nejen z české kotliny. Zde například dosahovali prvních úspěchů Markéta Irglová s Glenem Hansardem. Ještě daleko před natočením jejich úspěšného filmu Once.

Letošní 29. Ročník otevřeli v sobotu francouzští zpěváci Lo Cór De La Plana. Strhující koncert opravdu dobře načal letošní ročník. Zpěváci se doprovázeli rytmickými nástroji a dostávali publikum do správného varu. Nedělní zahradní slavnost byla také velmi úspěšná. Děti se mohly zapojit do spousty zábavných akcí. Vyzkoušet si např. kejkle a žonglování, chůzi na laně, vyrobit si závodní kajak (z papíru), a spoustu dalších dovedností. Nechyběla hudba, divadla a další zábava.

Po celou dobu provázely děti po parku různé osobnosti v čele s Vladimírem Javorským a Matějem Formanem. Oba pánové dokázali nabudit děti k zapojení do akcí. Večerní zahradní slavnost zakončil koncert romské skupiny Maria Biháriho a kapely Bachtale Apsa. Mario začínal v kapele KOA po boku Zuzany Navarové. Po její smrti a rozpadu skupiny již několik let hraje v kapele česky přeloženo Slzy štěstí. A ty v rytmu cikánských taktů rozdávali hojně.

Po tomto vystoupení začal večerní program strhujícím vystoupením Báry Hrzánové a její kapely Condurango. Kdo si myslel, že Bára je jen velmi dobrá herečka, po včerejšku si připíše kolonku: Velmi dobrá zpěvačka. Tato kamarádka Zuzky Navarové po jejím nečekaném skonu dokázala navázat na její tvorbu. Možná není až tak španělská jako u Zuzany, ale co se týče romantiky a krásných textů za doprovodu rytmických nástrojů si příliš nezadá. Bára ukázala lehkost písní Vlaštovka, Vážka, ale i rockovější a textově vtipnější Druhou mámu…

Po tomto krásném koncertu následovalo vystoupení Aničky Polívkové v šapitó. I ona ukázala multitalent po tatínkovi a publiku učarovala nejen svým hereckým a pěveckým uměním, ale i svým sympatickým vystupováním. A to jsou prázdniny na samém počátku. Během týdne zde vystoupí další opravdu skvělý umělci. Jan Hrubý, Szidi Tobias, Hradišťan, Jana Kirschner, Bezobratři, Traband, Kanaďanka April Verch, italská skupina I Liguriani, která svým názvem ukazuje svůj původ. Mohli bychom tu jmenovat pro nás neznámé umělce z Turecka, Polska, Mali, Spojených států i Ukrajiny. Slova nestačí, je nutné vidět, slyšet, zažít. Alespoň jeden den si vyhraďte a vyjeďte si na výlet za krásnou muzikou a naprosto uchvacující atmosférou na zámek Náměšť nad Oslavou.

Jan Zeman