Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Obří leporelo táhne
Obří leporelo táhne PDF Tisk Email
Pondělí, 11 Leden 2010 08:50

Změna provozní doby výstavy

Obří leporelo, největší na světě, poutá stále návštěvníky ve foyer třebíčského divadla Pasáž. Vtipně a srozumitelně zachycuje dlouhou historii českého národa od pravěku, až po současnou dobu. Nechybí nadsázka či ironie a vůbec už není od věci sám název výstavy – Dějiny udatného českého národa.

Unikát výstavy spočívá v tom, že středem předsálí je rozložena, coby harmonikové leporelo, které nataženo, dalo by dohromady délku 70 metrů. Skládá se totiž ze 44 obrazů, resp. 22 dvojitých obrazů, kde každý jeden panel je široký 1,5 a vysoký 2 metry. Leporelo se stalo také předlohou pro stodílný animovaný seriál, který každou sobotu v podvečer vysílá Česká televize na svém prvním kanálu.

Přestože televizní zpracování je velice zajímavé, pro zájemce je připravena stejnojmenná publikace ve formátu A4, rovněž poskládaná jako leporelo. V Pasáži je ke koupi se slevou, běžná cena knížky je 640,- Kč, zatímco Městské kulturní středisko Třebíč ji nabízí za zvýhodněnou cenu 480,- Kč. K dostání je také v Galerii Malovaný dům a v Informačním centru tamtéž. Zájemci zde najdou ještě další krásné leporelové knížky.
Od 6. ledna do 28. února 2010 je pro velký zájem rozšířena i návštěvní doba výstavy. Ta je nyní od pondělí do pátku od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 15:30 hodin. Vstupné pro dospělé činí 35,- Kč, pro děti 25,- Kč. Hromadná vstupenka při minimálním počtu 5 osob stojí 10,- Kč pro jednu osobu.

 

František Jůza

Aktualizováno Pondělí, 25 Leden 2010 09:31