Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury NOVOROČNÍ VARHANNÍ KONCERT MARKA BUŠE
NOVOROČNÍ VARHANNÍ KONCERT MARKA BUŠE PDF Tisk Email
Sobota, 26 Prosinec 2009 06:45

NOVOROČNÍ VARHANNÍ KONCERT Marka Buše představil díla méně známých autorů. Bazilika svatého Prokopa byla zaplněna jako o půlnoční mši. A dlužno dodat, že si posluchači přišli na své a mistra odměnili bouřlivým potleskem.
Koncert začal symbolicky, jako by chtěl předznamenat tento rok na poli politickém i hospodářském. Bitva Antónia Braga, která zazněla na úvod koncertu, byla slavnostním vytrubováním. Hudební „bitvy“ byly v iberské barokní i pozdější muzice velice častým a oblíbeným kouskem.

Juan Cabanilles je již známější. Byl to nejvýznamnější španělský barokní autor varhanní hudby. Od mládí byl varhaníkem katedrály ve Valencii. Málo je hrán u nás proto, že tehdejší varhany na Iberijském poloostrově se velmi lišily od dnešních nástrojů ve střední Evropě. Buš se mistrně, a nutno podotknout že úpěšně, pokusil jejich zvuk napodobit rejstříkováním, dodávajícím nástroji poněkud komornější a tlumenější zvuk.

Německou barokní hudbu zastupoval Vincent Lübeck, někdy varhaník v Hamburku v kostele sv. Mikuláše, kde 40 let, a Johann Ludwig Krebs, patřící do okruhu pokračovatelů J. S. Bacha. Ten působil jako varhaník v Altenburgu.
Závěrečná část programu byla věnována moderně, tedy hudbě konce 19. a poloviny 20. století. Josef Gabriel Rheinberger působil v Mnichově. Jeho kompozičním stylem bylo očištění od planých efektů. Buš brilantně vystihl charakter jeho sonát, který je jednoznačně koncertní a technicky náročný.

Jesús Guridi složil závěrečnou skladbu koncertu s názvem Dobrý pastýř. Je to úchvatná a zároveň velmi moderní skladba, vlastně triumfální výkřik, plný prožité intenzivní víry.
Doufejme, že tento začínající rok ponese stigmata, která mu předznamenal nevšední umělec, Marek Buš.
František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 18 Leden 2010 12:34