Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Ilustrátorka Vydrová se narodila s tužkou v ruce
Ilustrátorka Vydrová se narodila s tužkou v ruce PDF Tisk Email
Čtvrtek, 02 Leden 2014 00:00

Výstavu knih, ilustrovaných Markétou Vydrovou a určených především dětskému čtenáři, připravuje Městské kulturní středisko Třebíč na leden roku 2014. Vernisáž výstavy se uskuteční 8. ledna v Galerii Ladislava Nováka, sousedící v Subakově ulici se Zadní synagogou. Zájemci ji mohou navštívit do 2. března 2014.
,,Narodila jsem se v červenci 68 s tužkou v ruce. A protože mi ji nikdo nedokázal vzít, přirostla ke mně a nezbylo mi nic jiného, než ji používat jako další součást těla“, říká o sobě autorka.
Vystudovala  zahradní a krajinnou architekturu, ale více než toto povolání ji lákala knižní ilustrace, která se stala její profesí. Žije a pracuje v blízkosti Brna. Před lety začínala v humoristických časopisech Dikobraz, Podvobraz, Sorry, kam přispívala kresleným humorem jako výtvarná polovina autorské dvojice Vydry, kterou tvořila spolu s manželem. Nyní pracuje na volné noze jako ilustrátorka a zaměřuje se především na ilustraci knih pro děti. V letech 2007 – 2010, po dobu trvání časopisu „Pojď si hrát“, byla jeho kmenovou ilustrátorkou a autorkou hlavních průvodcovských postav.
„Ilustruji také knihy pro dospělé, knižní obálky a učebnice a zabývám se i dalšími výtvarnými projekty,“ prozrazuje na sebe Markéta Vydrová.
V listopadu 2008 založila se spisovatelem Milošem Kratochvílem autorskou dvojici, která v roce 2009 zahájila spolupráci na knihách pro děti.
Markéta Vydrová miluje humor, nadsázku a hravost, nonsensy a absurdity, výtvarné a slovní hříčky, a nejrůznější ,,ulítlé“ a posunuté věci se zachováním inteligentně humorného nadhledu. Je členkou Slovenskej asociácie ilustrátorov Asil.sk.
Markéta Vydrová získala ocenění za ilustrace ke knihám „Draka je lepší pozdravit, aneb O etiketě“ (autoři D. Krolupperová, M. Kratochvíl, Mladá Fronta 2009). Na svém kontě má také Výroční cenu Mladé fronty za rok 2009 za ilustrace ke knize v kategorii Původní tvorba pro děti. Získala i Cenu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy v anketě  SUK -  nejlepší knihy pro děti za rok 2009.  Kniha „Strašibraši, aneb Tajemství věže v Kamsehrabech“ (autor M. Kratochvíl, Mladá Fronta 2010) byla zařazena do katalogu White Rawen 2011

 

Michaela Marková

Aktualizováno Čtvrtek, 02 Leden 2014 14:30