Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury 28. novoroční koncert Marka Buše
28. novoroční koncert Marka Buše PDF Tisk Email
Úterý, 31 Prosinec 2013 15:07

Zatímco program tradičního varhanního koncertu v první den letošního roku byl věnován výhradně české hudbě, koncert, který zazní 1. ledna 2014 v 15 hodin v Bazilice sv. Prokopa v Třebíči představí varhanní hudbu německou.
Téma koncertu vychází ze staré německé vánoční písně Es ist ein´ Ros´ entsprungen, v českém překladu Vzešla nám růže krásná. Tato píseň byla poprvé otištěna ve Speyerově kancionálu v roce 1599, o deset let později ji pro čtyřhlasý sbor upravil Michael Praetorius a od té doby je jednou z nejznámějších vánočních písní Evropy. Inspirovala se jí celá řada skladatelů, kteří ji použili ve svých dílech (Johannes Brahms, Hugo Distler, Arthur Honegger a další).
Nejprve tedy zazní tato vánoční píseň, improvizace na její téma a chorálová předehra na stejné téma Johannese Brahmse.Další dvě Brahmsovy předehry zařazené do programu koncertu jsou pak zpracováním prosebné písně Herzlich tut mich verlangen. Brahms v těchto drobných skladbách evidentně navazuje na rozsáhlou sbírku chorálových předeher Johanna Sebastiana Bacha. Bachovo dílo bude v programu zastoupeno monumentálním Preludiem a třídílnou fugou Es-dur, dílem, které Bach zařadil do třetího svazku svých tzv. Klavírních cvičení (Clavierübung) z roku 1739, sbírky skladeb určené pro velké varhany.Z romantické německé hudby jsou do programu koncertu zařazeny Variace na vlastní téma As-dur skladatele Adolfa Friedricha Hesseho, jedna skladba z početného varhanního díla tohoto autora pocházejícího z polské Wroclavi, který pak působil skladatelsky i pedagogicky v Německu a ve své době udivoval posluchače zejména dokonalou a vytříbenou technikou pedálové hry. Také na poslední variaci, která má náročnou pedálovou linku,  je tato jeho schopnost velmi dobře patrná.Poslední skladbou koncertu bude Introdukce a passacaglia d-moll Maxe Regera, autora, jehož tvorba spolu s dílem Bachovým patří mezi nejvýznamnější odkazy německé varhanní tvorby.

Středa 1. ledna 2014, 15 hodin, Bazilika sv. Prokopa v Třebíči. Vstup volný. Marek Buš – varhany

Program:

  • Es ist ein‘ Ros‘ entsprungen
    (Vzešla nám růže krásná)

    Německá vánoční píseň

  • Johannes Brahms (1833 – 1897):
    Es ist ein‘ Ros‘ entsprungen

  • Johann Sebastian Bach (1685 – 1750):
    Preludium a fuga Es-dur, BWV 552

  • Johannes Brahms:
    Herzlich tut mich verlangen (I)

  • Adolf Friedrich Hesse (1809 – 1863):
    Variace na vlastní téma As-dur

  • Johannes Brahms:
    Herzlich tut mich verlangen (II)

  • Max Reger (1873 – 1916):
    Introdukce a passacaglia d-moll

Marek Buš

Aktualizováno Úterý, 31 Prosinec 2013 15:29