Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Hudba měla v Třebíči oči
Hudba měla v Třebíči oči PDF Tisk Email
Úterý, 19 Listopad 2013 00:00

V sobotu 16. listopadu se v Národním domě v Třebíči uskutečnil benefiční koncert ve tmě s názvem Oči hudby. Představení uspořádal Rotary klub Třebíč ve spolupráci s Rotaractem Brno.

Představil se pěvecký soubor Slunko Pod vedením Heleny Noskové, soubor, který již vystupoval v řadě zemí Evropy, např. ve Francii, Itálii, Nizozemsku nebo Belgii. Na pořadu byly tradičně lidové písně, gospely a spirituály i díla současných i klasických skladatelů. Na flétnu bravurně zahrála studentka z USA Malina Kelemen, kterou Rotary klub hostí po dobu celého školního roku. „Naučit zpívat soubor vícehlasně bez dirigenta není jednoduché. Několik měsíců jsme cvičili se zakrytýma očima,“ svěřila se vedoucí souboru. Koncert proběhl v úplné tmě, téměř stovku diváků na místa usadili nevidomí uvaděči. Posluchači odměnili všechny účinkující bouřlivým potleskem. Zda došlo i na „standing ovation“ nevíme. Tma byla dokonalá.

 

Po koncertu následovalo občerstvení, opět za asistence nevidomých a opět v naprosté tmě. „Hudbu jsem ve tmě vnímala mnohem intenzivněji, byl to jedinečný zážitek, myslím, že na celý život,“ řekla jedna z účastnic z publika. 

Výtěžek akce, dary sponzorů, příspěvek Rotary klubu Třebíč a partnerského Rotary klubu Rothenburg z Německa přispěje na zakoupení ručního autorefraktometru (přístroje pro automatické určení optických parametrů oka) pro dětskou Oční školu v Třebíči.

Tibor Szabó