Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Serafín se soustředil před koncertem
Serafín se soustředil před koncertem PDF Tisk Email
Středa, 30 Říjen 2013 00:00

Chrámový sbor Serafín farnosti Třebíč Jejkov oslaví na jaře 2014 již šest let svého trvání. Jeho první nesmělé krůčky na poli duchovní hudby spočívaly v nácviku žalmů a jednoduchých čtyřhlasých skladeb. Za dobu své existence se z malé skupinky začínajících zpěváků stal plnohodnotný třicetičlenný pěvecký sbor, který se dnes pouští také do náročnějších renesančních a barokních polyfonních skladeb. Sbor většinou doprovází liturgii větších svátků a slavností ve farním kostele Proměnění Páně v Třebíči. Na jaře roku 2013 se účastnil velkého mezisborového projektu s cyklem sedmi koncertu „Proti nesvobodě“, při kterých byla provedena Truvérská mše pro sóla, sbor, zobcové flétny a kytary od českého významného skladatele Petra Ebena a zhudebněná Popelka Nazaretská od básníka Václava Renče.

Protože většinu sboru tvoří mladí hudebníci, tvoří jádro repertoáru skladby křesťanského folku v různých úpravách. V poslední době se sbor vydává na náročnou cestu neprobádanými kraji polyfonní a jiné hodnotné duchovní hudby, která by měla být nedílnou součástí každého chrámového sboru.

 

Pěvecký sbor Serafín je významně podporován „domovskou“ farností Třebíč Jejkov a je také v podstatě mladším bratrem známého souboru Musica animata, který zajišťuje organizační a technické zázemí sboru. Soubor řídí Karel Tomek a práci sbormistra vykonává Veronika Hrůzová.

Protože občas potřebuje každý sbor připravit, secvičit a zkoordinovat větší množství skladeb, jezdí na pravidelná vícedenní soustředění. První takové soustředění sboru Serafín proběhlo v listopadu roku 2008 na faře v Lipníku. Od té doby sbor na soustředění pravidelně vyjíždí dvakrát za rok, většinou na prázdné fary ve Staré Říši, Rudíkově a v Mrákotíně.

Je potřeba podotknout, že slovo „soustředění“ nevystihuje pravou atmosféru pobytu. Pečlivá příprava skladeb totiž není jedinou a hlavní náplní podobných setkání. Důležité je vzájemné sblížení muzikantů, vytvoření společenství pomocí nejrůznějších her, soutěží i nezbytné noční stezky odvahy. Mezi nejsilnější okamžiky podobných akcí patří ale polední a noční ztišení v místním kostele, při kterém má každý hudebník možnost uvědomit si, proč se vlastně oslavě Boha pomocí hudby věnuje.

Stejně jako každý rok, i letos vyjel chrámový sbor Serafín 26. a 27. října na dvoudenní soustředění na faru do Mrákotína. Tento pobyt byl ale zvláštní. Sbor se totiž připravuje na svůj první samostatný koncert v neděli 10. listopadu 2013 v 16 hod. v kostele sv. Martina v Čáslavicích. Nepůjde však o tradiční předvedení nacvičených skladeb, ale o společné sdílení duchovní hudby různých žánrů s přítomnými posluchači, protože prvotním smyslem a cílem sboru Serafín je poděkování za dar hudby jeho Dárci. Každého, kdo chce strávit chvilku v tomto společenství, srdečně zveme na koncert.

Karel Tomek