Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Vznikne galerie světoznámého umělce
Vznikne galerie světoznámého umělce PDF Tisk Email
Pátek, 18 Říjen 2013 08:25

Třebíč se stane novým domovem pro unikátní umělecké předměty. Světoznámý výtvarník Francois Mertl dit Franta se rozhodl věnovat městu kolekci svých děl. Město pro tyto účely zřídí galerii.

„Třebíčský rodák František Mertl, který si ve Francii říká Franta, dosáhl mezi umělci velkého věhlasu a popularity. Je to celosvětové uznávaný výtvarník, který hodně znamená. Ve svých 83 letech se rozhodl dát svému rodnému městu do stálé galerie některá ze svých děl. Tato díla se objevují na výstavách v galeriích po celém světě, i v těch nejprestižnějších. Díla nám Mistr Franta věnuje, ale má podmínku, že budou vystavená a přístupná veřejnosti,“ řekla starosta Pavel Heřman.

Představitelé radnice pozvali Mistra Frantu do Třebíče a ukázali Mistrovi v druhé polovině září prostory v Národním domě, kde by nová galerie měla být umístěna. V rámci návštěvy mu představili také památky UNESCO. Na schůzi rady města pak starosta Heřman podepsal za město s Mistrem Frantou společné prohlášení o vzájemné spolupráci při přípravě a realizaci stálé expozice jeho uměleckých děl v Třebíči.

Vhodné místo pro umístění stálé galerie našlo Městské kulturní středisko ve dvorním traktu Národního domu. Podle slov Jaromíry Hanáčkové byl Mistr Franta prostory v Národním domě nadšen. Když viděl vysoké stěny, mluvil prý o tom, že ho inspirují a že by vytvořil nějaká další díla přímo pro Třebíč. „Hodnota díla, které by do Třebíče mělo přijít, se počítá na desítky milionů korun. Galerie by měla být otevřena do roka a do dne, to znamená na podzim příštího roku,“ řekla ředitelka Jaromíra Hanáčková.

Světoznámý výtvarník Francois Mertl dit Franta se narodil 16. března 1930 v Třebíči. Mládí rané mládí prožil v Brtnici a v Praze. Za komunistického režimu odešel v 50. letech z republiky. Usadil se v jižní Francii. Věnuje se malířství a sochařství.


Ivan Přibík

Aktualizováno Pátek, 18 Říjen 2013 08:31