Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Benefiční večer Rotary v Kamenném sále
Benefiční večer Rotary v Kamenném sále PDF Tisk Email
Středa, 09 Prosinec 2009 15:22

Benefiční večer třebíčského Rotary klubu má již svou tradici a představuje tradiční vyvrcholení předvánoční koncertní sezóny v Třebíči. Ani ten letošní, v pořadí již třináctý, nevybočil z řady. Účast byla opět více než reprezentativní. V úterý v podvečer se sešlo na dvě stě příznivců klasické hudby, přátel výtvarného umění a hnutí Rotary. Dražba se protáhla do pozdních hodin. Poslední účastníci rozhodně neodcházeli kolem půlnoci zklamáni.


Prezident Rotary klubu Třebíč Jaroslav Soukup přivítal hosty ze vzdálených i sousedních klubů. Slavnostnímu večeru předcházelo vyznamenání nejaktivnějších třebíčských rotariánů.

 

Guvernér distriktu 2240 - Česká republika a Slovenská republika František Ryneš předal vyznamenání Paul Harris Fellow nestoru klubu MUDr. Josefu Nováčkovi, které mu udělil světový prezident Rotary International John Kenny. Zasloužil si je za celoživotní zásluhy při angažovanosti ve prospěch dětí z třebíčského stacionáře pro tělesně i mentálně postižené děti. Třebíčský klub nepatří mezi největší mezi devětašedesáti v Česku a na Slovensku, vykazuje však vynikající výkony na poli pomoci potřebným.

 
Poté převzal nejvyšší vyznamenání distriktu sekretář klubu Tibor Szabó za organizaci akcí ve prospěch odstranění dětské obrny.


Vystupující umělci - klavíristka Renata Ardaševová, profesorka JAMU a houslista Marco Čaňo, podporovaný Rotary klubem Telč, patří k tomu nejlepšímu, co lze u nás slyšet.

Zejména mladý houslista, který studuje brněnskou konservatoř a přitom již souběžně cvičí pod vedením mistrů JAMU, roztleskal auditorium skvělým výkonem.
Je potěšitelné, že oba umělci přijali pozvání třebíčských rotariánů a stali se ozdobou benefičního večera. A dlužno dodat, že bez nároku na obvyklý honorář. Umělci provedli skladby Alfreda Schnitkeho "Suita ve starém slohu", Otakara Ševčíka "Holka modrooká op.10", Edwarda Griega "Sonata pro housle a klavír č. 3 c-moll Opus 45". Oba hudebníci byli odměněni dlouhotrvajícím potleskem a museli přidávat variaci na americkou lidovou píseň.


Po krátké technické přestávce následovala dražba uměleckých děl, kterou, opět tradičně, vedl zkušený licitátor Miroslav Nešpůrek, rovněž člen třebíčského Rotary klubu. Dražilo se více než sedmdesát položek, z nichž pouze několik nenašlo zájemce. Za pozornost stojí práce dětí ze stacionáře, které vynesly skoro 10 tisíc. Celková vydražená částka dosáhla úctyhodných 96600 korun, které na rovnou stovku pravděpodobně dorovná zájemce o jedno z nevydražených děl. Protože náklady prakticky pokryl výtěžek ze vstupného, půjde téměř celý čistý výnos dražby na nákup polohovací koupací vany v městském rehabilitačním stacionáři na Družstevní ulici. Výtvarní umělci totiž věnovali svá díla zdarma. Zvláštní poděkování tedy patří právě jim.
František Ryneš, foto Jaroslav Šmarda



Aktualizováno Pondělí, 04 Leden 2010 09:05