Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Moravian Master Class
Moravian Master Class PDF Tisk Email
Pátek, 16 Srpen 2013 00:00

Po loňském prvním ročníku probíhá v těchto dnech na zámku v Náměšti nad Oslavou druhý mistrovský vokální kurz Moravian Master Class. Tato dvoutýdenní mistrovská škola je určena pro zahraniční studenty a absolventy prestižních hudebních vysokých škol a je zaměřena na českou vokální a operní tvorbu 19. a 20. století.

Letošního mistrovského kurzu se účastní mladé pěvkyně ze Spojených států a Taiwanu pod pedagogickým vedením Elišky Pappové, Mirky Zemanové a Timothy Cheeka.

 

 

Eliška Pappová

Profesorka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, řadí se mezi naše uznávané hlasové pedagogy. Před pedagogickou činností působila jako sólistka na různých operních scénách na Slovensku. Je vyhledávanou a úspěšnou učitelkou, mezi její žáky patří například basista Jan Martiník, (vítěz světové soutěže v Cardiffu v roce 2009, nyní sólista Komické opery v Berlíně), česká sopranistka Martina Šnytová (finalistka Mezinárodní soutěže Antnonína Dvořáka v Karlových Varech), slovenská sopranistka Klaudia Dernerová (finalistka soutěže v Cardiffu, nyní sólistka Slovenského národního divadla), rakouská sopranistka Nicola Proksch (sólistka vídeňské Volksoper).

Mirka Zemanová

Česká muzikoložka žijící v Londýně, autorka uznávaných a ceněných publikací o Leoši Janáčkovi. Jako jazyková poradkyně působí na prestižních světových operních scénách a festivalech (Salzburg, Aix-en-Provance, Ženeva, Velšská národní opera, milánská La Scala, Teatro Comunale ve Florencii, Japonsko). Spolupracuje s dirigenty světového významu (John Eliot Gardiner, Simon Rattle, Carlo Rizzi, Jiří Kout, Seiji Ozawa, Zubin Mehta). Jako jazyková poradkyně je vyhledávána předními sólisty z celého světa. Odborné statě publikovala ve Velké Británii, Rakousku, České republice, Německu, Holandsku, Švýcarsku, Španělsku i Švédsku, v Severní Americe i Japonsku.

 

Timothy Cheek

Americký pianista a učitel zpěvu, expert na českou vokální tvorbu. Studoval na Oberlin College, Texaské univerzitě v Austinu a Univerzitě v Michiganu, absolvoval operní stáže v Teatro Comunale ve Florencii i v Národním divadle v Praze. Další působení: Mezinárodní institut pro komorní hudbu v Mnichově, Opera Mozart Studies Institue v Rakousku, Vocal Institut v Tel Avivu, v Hond Kongu i v Římě. Obdržel řadu ocenění, kromě jiných aktivit se zaměřuje též na interpretaci české vokální tvorby v českém jazyce, je autorem publikace o dikci v českém vokálním repertoáru.

 

Závěrečný koncert absolventů

Závěrečný koncert absolventů letošního mistrovského kurzu Moravian Master Class se uskuteční v sobotu 17. srpna 2013 v 17 hodin v zámecké knihovně v Náměšti nad Oslavou.

V programu zazní písně Bohuslava Martinů, Vítězslavy Kaprálové a Sylvie Bodorové a árie z oper Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

Vstup je zdarma.

 

Marek Buš

 

Aktualizováno Úterý, 20 Srpen 2013 14:50