Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Obnova expozic Muzea Vysočiny Třebíč
Obnova expozic Muzea Vysočiny Třebíč PDF Tisk Email
Úterý, 01 Prosinec 2009 14:51

Kraj Vysočina plánuje v následujících letech pro Muzeum Vysočiny Třebíč rozsáhlou obnovu a regeneraci hlavní zámecké budovy i výstavních expozic. Pokud kraj uspěje se svým projektem, odstartuje dlouhodobý projekt na jehož konci bude v roce 2013 o 40% rozšířená expoziční plochy, vytvořené nové interiérové vybavení a především - nově koncipované expozice.

 

V současné době je krajský projekt "Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic" ve fázi zadání kompletní realizační projektové dokumentace na obnovu budovy národní kulturní památky třebíčského zámku. Na přelomu letošního roku kraj podá standardní žádost o evropskou dotaci do výzvy ROP Jihovýchod a v průběhu příštího roku bude pokračovat výběrem realizační projektové dokumentace na expozice a soutěžením dodavatele stavby i expozic. "Harmonogram všech konkrétních prací se v současné době stanovuje a ladí. Poslední fázi projektu bychom rádi zahájili v roce 2013," uvedla administrátorka projektu Alena Prokešová.

Kraj Vysočina jako předkladatel projektu a zřizovatel Muzea Vysočiny Třebíč si od projektu slibuje prostorovou a funkční reorganizaci hlavní budovy muzea, plánuje zpřístupnit veřejnosti nové sály, cenné svým umělecko-historickým charakterem, a umožní vytvoření návštěvnických tras, které jedinečným způsobem do moderní prezentace muzea začlení také zámecké expozice a fragmenty kláštera. "U nově koncipovaného expozičního systému muzea se předpokládá rozšíření stálých expozic jak z hlediska rozsahu vystavovaných exponátů, tak zakomponovaných témat, a využití interaktivních prvků zvyšujících atraktivnost expozic včetně aktivního přístupu návštěvníků k prezentovaným informacím," doplnil očekávání kraje radní pro oblast kultury Tomáš Škaryd.

Oblíbená stálá výstava dýmek a kuřáckých potřeb třebíčského muzea stejně jako i originální expozice moravských vltavínů budou po dobu rekonstrukce zámku přemístěny do nového depozitáře Muzea Třebíč. „Právě finišují dokončovací práce na tomto moderním objektu. Jeho zásadní opravu vč. pořízení vybavení za 42 miliónů korun uhradil ze svého rozpočtu kraj Vysočina,“ uvedl náměstek hejtmana Libor Joukl.

 Jitka Svatošová

Aktualizováno Pondělí, 04 Leden 2010 09:04