Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Bojíte se snášet?
Bojíte se snášet? PDF Tisk Email
Pondělí, 04 Březen 2013 08:21

Na nebezpečné tendence, které se poslední dobou objevují v české společnosti, upozorní nadcházející 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Provokativní otázkou Bojíte se snášet? chce festival otevřít debatu o sílící netoleranci, rasismu a diskriminaci.

V protikladu k vážnému tématu zvolil Jeden svět pro svůj 15. ročník odlehčenou grafiku se zvířátky. „Na českém dvorku plném slepic není pštros již dávno něčím exotickým. Přesto však českou slepici dokáže naštvat, když vidí, že pštros má větší vajíčka. Začne to nevinnou větou: Nemám nic proti pštrosům,

 ale...a brzy se jej snaží vyklovat ze dvorku,“ popsal kreativní myšlenku kampaně František Dečman z agentury Creative Heroes, která vizuální podobu festivalu připravila.

Vedle hlavní programové kategorie Bojíte se snášet? se může divák zaměřit na Moc médií zkoumající vliv informace v dnešním světě,Vedlejší účinky s filmy o západním i rozvojovém zdravotnictví,Cesty ke svobodě o zemích s nedemokratickými režimy, v nichž pracuje Člověk v tísni, Takzvaná civilizace zaměřená na životní styl s úzkým vztahem k přírodě. Chybět nebudou ani nejnovější české dokumenty.

Jeden svět se uskuteční celkem ve 40 městech České republiky. Třebíč se podruhé s nadšením přidá ve dnech 25. – 27. března. Festival se uskuteční v kině Pasáž. Dopolední představení budou vyhrazena žákům základních a středních škol, odpolední budou určena veřejnosti. Promítané dokumenty budou tradičně doprovázeny debatami s tvůrci filmů, připraven bude i doprovodný program, na němž se budou podílet partneři z oblasti vzdělávání, dále Oblastní charita Třebíč, žáci ZUŠ Třebíč a v samém závěru festivalu nadějná studentská rocková kapela The Voltage.

Pořadatelem festivalu v Třebíči je Městské kulturní středisko Třebíč, záštitu nad programem převzal místostarosta Milan Zeibert, který se bude osobně účastnit promítání pro veřejnost i debat. Partnery z oblasti vzdělávání se letos staly hned tři třebíčské školy – Základní škola Benešova, Střední soukromá odborná škola a střední odborné učiliště s.r.o. a Gymnázium Třebíč.

Více informací najdete na webech pořadelských organizací www.jedensvet.cz.,www.mkstrebic.cz

 

Radka Balášová, Petra Kopečková a Pavel Mikoláš