Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Zdeněk Šplíchal vystavuje v Brně
Zdeněk Šplíchal vystavuje v Brně PDF Tisk Email
Čtvrtek, 22 Listopad 2012 08:14

V Galerii CAFE Academica na brněnském Náměstí Svobody bude v sobotu 24. listopadu zahájena výstava třebíčského výtvarníka Zdeňka Šplíchala. Pod názvem Zdeněk Šplíchal – současná kresba bude vystavena jeho tvorba z posledních dvou letech. Návštěvníci mohou výstavu shlédnout každý den mezi devátou a osmnáctou hodinou až do neděle 6. ledna.

Výtvarník Zdeněk Šplíchal začal tvořit ve druhé polovině 60. let minulého století. Je členem řady uměleckých uskupení, za všechny jmenujme třebíčskou Skupinu 4, u jehož zrodu stál výtvarník a básník Ladislav Novák.

 

Šplíchalova tvorba je velmi pestrá. Zahrnuje kresby, grafiku i malbu. V posledním tvůrčím období se věnuje především geometrické abstrakci. Tématicky se jeho dílo často zabývá duchovní oblastí až mystikou. Uspořádal již 39 samostatných a na 50 kolektivních výstav v celé České republice i v zahraničí. Není proto divu, že se jeho díla stala součástí mnoha veřejných sbírek.

 

Zdeněk Šplíchal má i silné sociální cítění. Každoročně přispívá do aukce uměleckých děl, kterou v rámci benefičního večera pořádá třebíčský Rotary klub. Nejinak tomu je letos. Benefiční večer proběhne ve čtvrtek 6. prosince v předsálí divadla Pasáž. Výtěžek je určen na zakoupení elektrického skútru pro tělesně postiženou dívku.

František Ryneš