Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury V Třebíči bude otevřena nová expozice
V Třebíči bude otevřena nová expozice PDF Tisk Email
Neděle, 18 Listopad 2012 00:00

Po dvou letech prací završilo město generální rekonstrukci historické budovy v areálu zámku. V objektu tzv. předzámčí bude otevřena nová expozice s názvem „Cesty časem“. Veřejnost si ji může přijít prohlédnout.
Práce na opravě zámeckého křídla probíhaly od prosince roku 2010 do srpna letošního roku. Akce zahrnovala severní a západní křídlo, průjezdovou hranolovou věž a zděný most. Součástí byla oprava dřevěných konstrukcí krovu a výměna střešní krytiny. Došlo na částečné repase oken a dveří a doplnění nových. Samozřejmostí jsou nové instalace vody, elektřiny a topení.
Celkové náklady na opravu a zřízení nové expozice v předzámčí přišly na 34 milionů korun. Z této sumy si stavební část vyžádala 29 milionů, expozice s vybavením stála 5 milionů. Z celkových 34 milionů korun bylo 25 milionů hrazeno z dotace Evropské unie, zbytek platilo město ze svého rozpočtu. Městské kulturní středisko připravilo ve spolupráci s radnicí Dny otevřených dveří v nové expozici Cesty časem. Veřejnost si opravené prostory s novou výstavou může přijít prohlédnout v pátek 23. a v sobotu 24. listopadu. Po oba dny bude otevřeno od 10 do 17 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na tři části expozice: „Jak se staví bazilika“, „Jak vzniká město“ a „Jaká byla řemesla“. Procházka třebíčskou historií v doprovodu kupce Francesca Calligardiho a písaře Jana Suchenia je určena dětem i dospělým, pro zábavu i poučení.

Ivan Přibík

Aktualizováno Neděle, 18 Listopad 2012 21:31