Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Cena Respektu opět pro Davida Macháčka
Cena Respektu opět pro Davida Macháčka PDF Tisk Email
Neděle, 01 Listopad 2009 11:21

V loňském roce obdržel první Cenu Respektu na Mezinárodním filmovém festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě David Macháček za reportáže Ostří hoši z Třebíče, odvysílané v pořadu Reportéři ČT. I letos byl nominován a ani v tomto ročníku nevyšel naprázdno.
Týdeník Respekt ve spolupráci s MFDF Jihlava ocenil již potřetí nejlepší televizní a video reportáž uplynulého roku. Při slavnostním zahájení festivalu získala Cenu Respektu reportáž z produkce České televize, Bezdlužníci I. a II. autorů Davida Macháčka a Radka Kudely. Na fotografii Františka Ryneše je režizér a kameraman reportáže Roman Šantúr. 

V jádru soutěže o Cenu Respektu stojí přesvědčení, že i zdánlivě čistě informativní zaměření a na první pohled zaměnitelná forma audiovizuálních reportáží nebrání čtení tohoto formátu jako svébytného žánru a podnětného způsobu mediální komunikace. Reportáž přináší nejen informaci o zobrazovaných událostech, ale při svém zveřejnění je především jejich katalyzátorem či přímo spouštěčem. Odvaha i jen prostá všímavost autorů mohou iniciovat celý řetězec reakcí a proměn ve veřejném prostoru, silně tvarovaném a ovlivňovaném právě mediální sítí. Cenou Respektu mají být zviditelněni ti, kteří se nebojí jít s kůží na trh.

David Macháček se tak stává jedním z nejlepších investigativních novinářů u nás. Jeho reportáže již můžeme sledovat i v jiných pořadech na ČT 1. Vždy se vyznačují profesionalitou a aktuálností.
"V Třebíči momentálně nic netočím", svěřil se našemu reportérovi. "Dění okolo Vídeňského rybníku však pozorně sleduji a další díl natáčení rozhodně nevylučuji," doplnil.
Protože se kolem kauzy prodeje městských pozemků v poslední době událo mnoho dalších podivností, návštěva televizního štábu na sebe jistě nenechá dlouho čekat.
František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 27 Listopad 2009 08:23