Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Výstava o Ladislavu Novákovi
Výstava o Ladislavu Novákovi PDF Tisk Email
Neděle, 26 Srpen 2012 00:00

Od čtvrtka 16. srpna byla mohou občané Bratislavy shlédnout výstavu o Ladislavu Novákovi. Dílo známého výtvarníka a básníka přibližuje prestižní Galéria 19 v Lazaretské ulici. Expozice je přístupná slovenským návštěvníkům od pátku 17. srpna do neděle 9. září.

Ladislav Novák se narodil roku 1925 v Turnově a zemřel roku 1999 v Třebíči. Vyučoval výtvarnou výchovu na třebíčském gymnáziu a vychoval několik generací výtvarných umělců. Mezi jeho žáky patří Milan Nestrojil, Zdeněk Šplíchal nebo brněnský výtvarník Miroslav Kubíček

Ve výtvarném umění patřil k předním českým představitelům surrealismu. Připisuje se mu objev výtvarné techniky froasáž (muchláž), tvořil také technikou rozlévané tuše. Psal také konkrétní a fónickou poezii. Uveřejňoval ji často pod pseudonymem Jaroslav Hadlíz. Volným pokračovatelem jeho tvorby je dnes třebíčský básník a herec Miroslav Koupil.

V galerii v Subakově ulici v Třebíči je otevřena stálá výstava jeho prací,která se každoročně obměňuje díky velkorysosti soukromých vlastníků jeho děl.

Ladislav Novák byl nadšeným členem třebíčského Rotary klubu. Každoročně věnoval do benefiční dražby svá díla.

František Ryneš

Aktualizováno Neděle, 26 Srpen 2012 07:16