Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury MORAVIAN MASTER CLASS
MORAVIAN MASTER CLASS PDF Tisk Email
Neděle, 12 Srpen 2012 00:00

Na zámku v Náměšti nad Oslavou proběhne ve dne 16. – 25. srpna 2012 ojedinělý mistrovský kurz zaměřený na interpretaci české operní a písňové tvorby 19. a 20. století určený zahraničním studentům předních světových hudebních škol.

Moravian Master Class je jediným mistrovským kurzem české vokální hudby v Evropě. Je zaměřen především na české skladatele, kteří se na Moravě narodili nebo měli k Moravě vřelý vztah a ve své hudbě čerpali i z bohatství moravské lidové písně. V letošním ročníku se studenti soustředí na dílo Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka a Jaroslava Křičky. Mnozí ze studentů, kteří se kurzu zúčastní, však mají zájem i o vokální cykly skladatelů židovského původu pocházejících z Moravy. Proto bude kurz věnován i tvorbě Erwina Schulhoffa a Ericha Korngolda. Pod vedením zkušených pedagogů se představí především studenti z USA.

Intenzivní denní výuka pomůže studentům nejen se záludnostmi českého jazyka (znalost českého jazyka není nutností) a dikce, ale zároveň nabídne i informace k sestavení standardního i neobvyklého repertoáru z tvorby českých skladatelů, pomůže vysvětlit historické souvislosti a styly práce jednotlivých autorů. Kurz je určen hlavně pro mladé pěvce, kteří stojí na prahu své operní kariéry. V zemi původu jednotlivých skladatelů budou moci získat hlubší znalosti o české hudbě, českém jazyku či kulturních souvislostech.

 

Závěrečný koncert kurzu v zámecké knihovně tak bude zajímavým setkáním s českou hudbou v podání zahraničních interpretů.

Časový plán kurzu:

16. – 25. srpna: intenzivní celodenní vzdělávání, práce s pedagogy i individuální studium,  doplněné fakultativními zájezdy do Brna a Třebíče.

25. srpna, 17 hodin, zámecká knihovna: Závěrečný koncert účastníků mistrovského kurzu, vstup zdarma.

Pedagogické vedení:

Eliška Pappová, Mirka Zemanová, Timothy Cheek, Marie Horáčková

Informace o studentech

Na Moravian Master Class je přihlášeno 12 aktivních studentů převážně ze Spojených států. Všichni se pro kurz rozhodli kvůli svému živému zájmu o českou hudbu, u některých je tento zájme navíc umocněn i tou skutečností, že mají vzdálené české nebo slovanské kořeny.

Camila Ballario (University of Michigan) – soprán (USA)
Olivia Betzen (University of Michigan) – soprán (USA)
Antonia Chekhovskaya (University of Michigan) – soprán (USA – ukrajinský původ)
Paige Koebele (Lawrence University Minnesota) – soprán (USA)
Maari Ernits (Amsterdam Conservatoire) – mezzosoprán (Estonsko)
Ema Kartovas (Western Michigan) – mezzosoprán (USA – Čechoameričanka)
prof. Sarah Meredith (University of Wisconsin at Green Bay) – mezzosoprán (USA)
Kate Rosen (University of Michigan) – mezzosoprán (USA)
Nick Nestorak (University  of Michigan) – tenor (USA – ukrajinský původ)
Alexander Turpin (Eastman College) – tenor (USA)
John Holland (York University Toronto) – baryton (Kanada)
Garrett Obrycki (Eastman College) – baryton (USA)

Pro zajímavost: kromě Emy Kartovas, jejíž matka je Češka, mají i někteří další studenti slovanské kořeny. John Holland měl dědečka z Brna, babičku ze Slovenska, Antonia Chekhovskaya je původem z Ukrajiny stejně jako Nick Nestorak.

Marek Buš