Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Folkové prázdniny 2012
Folkové prázdniny 2012 PDF Tisk Email
Pátek, 20 Červenec 2012 06:44

V Náměšti nad Oslavou proběhnou ve dnech 21. – 28. července Folkové prázdniny 2012 - Hudba a bariéry.

Zjevení anglického folku, malijsko-americké bluesování, starobylá loutna s medvědím zvukem a strhující Warsaw Village Band. 27. ročník Folkových prázdnin nabízí v české premiéře unikátní hudbu z celého světa.

 

Program Folkových prázdnin

 

Sobota 21.7. v 19:00

SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ FOLKOVÝCH PRÁZDNIN - BITTOVÁ & BITTI

IVA BITTOVÁ & ČIKORI

TENORES DI BITTI "MIALINU PIRA" (Itálie)

 

 

Neděle 22.7.ve 14:00

DIVADELNÍ DEN

Úklid zámeckého parku

Muzikanti a kejklíři (od 14:00 na náměstí)

Komediantský a kejklířský průvod od mostu na zámek (od 14:30 z náměstí)

Divadla, koncerty, dílny od 15:30 v areálu zámku

Divadlo KUFR

Největší hity Jaromíra Nohavici hraje a zpívá Jaromír Sedláček ml. se skupinou Děsně Fajn

DIVADELNĚ HUDEBNÍ SPOLEČNOST ANNY POLÍVKOVÉ

PETR PÍŠA & ZATRESTBAND

KARANDILA JUNIOR (Bulharsko)

 

Pondělí 23.7. v 17:30

PÍSNIČKÁŘI A BARIÉRY

MARK GEARY (Irsko)

MARI KALKUN TRIO (Estonsko)

VLADIMÍR MIŠÍK & ČDG

 

Úterý 24.7. v 17:30

VOKÁLY A BARIÉRY

DAN BÁRTA & ROBERT BALZAR TRIO

MAREWREW & OKI & Marcos Suzano (Japonsko, Brazílie)

THE UNTHANKS (Velká Británie)

 

Středa 25.7. v 17:30

DEN S JIŘÍM PAVLICOU

ČAČI VORBA (Polsko)

ALTAI KAI (Rusko)

JIŘÍ PAVLICA & HRADIŠŤAN

 

Čtvrtek 26.7. v 17:30

HUDBA A BARIÉRY

PAVEL BOBEK & Malinaband

HABIB KOITE & ERIC BIBB (Mali, USA)

NICOLAS PELLERIN ET LES GRANDS HURLEURS (Kanada)

 

Pátek 27.7. 17:30

BARIÉRY A DIVOKÉ BAROKO

FONÓ FOLK BAND (Maďarsko)

JIŘÍ STIVÍN

KAPELA ZE WSI WARSZAWA (Polsko)

 

Sobota 28.7. v 16:00

S ENERGIÍ PŘES BARIÉRY

COCO MBASSI (Kamerun)

ČANKIŠOU

SHTETL SUPERSTARS & JAROSLAV SVOBODA (Traband) (Velká Británie, ČR)

 

Na Folkových prázdninách se u nás poprvé představí anglická folková skupina The Unthanks, estonská písničkářka Mari Kalkun, v projektu Marewrew reprezentanti starobylé hudby národa Ainů nebo hvězdné malijsko-americké bluesové duo Habib Koité a Eric Bibb.

Skupina zpívajících sester Rachel a Becky Unthank představuje na anglické folkové scéně doslova zjevení. Sofistikovaný zvuk The Unthanks vychází ze souběhu syrových lidových balad, soudobé klasiky a opulentního rockového písničkářství v instrumentálních barvách Radiohead a krásném podivínství Nicka Drakea. Aranže klavíristy Adriana McNallyho by snad lépe nezpracoval ani Michael Nyman a rytmus v nich plyne v důvěrně známém minimalismu Steve Reicha, což skupinu staví v anglickém folku do pozice respektovaných novátorů oceněných nominací na Mercury Prize.

Křehká estonská písničkářka Mari Kalkun se nechává inspirovat tradicí společného zpívání i lidovými písněmi runo. Pochází z národa Setu, mluvícího na jihu země ojedinělým dialektem a udržujícím si nadále skoro ničím nedotčené vesnické tradice. Mari Kalkun se při zpěvu doprovází na kannel, citeru příbuznou finské kantele, ale původní vyznění písní přenáší do folkové současnosti také s akordeonem a

klavírem.

Transatlantické setkání Habiba Koitého z Mali s newyorským rodákem Ericem Bibbem má společnou hudební adresu: blues, folk a gospel. Oba patří k akustickým kytarovým velikánům a jejich afroamerický koncertní dialog chvějících se not a strun patří k největším událostem letošního roku.

Méně známou hudbu z afrického Kamerunu představí s výbornou kapelou oceňovaná zpěvačka Coco Mbassi. Historie národa Ainů sahá dva tisíce let nazad a jsou původními obyvateli japonských ostrovů. Ainové nepoužívali písmo a texty dlouhých homérských

eposů nosili po staletí v hlavách. To jakou melodii a rytmus bude mít tradiční píseň upopo určují zpěváci sami, podle nálady a situace. Strážkyněmi ainské kulturní tradice upopo jsou převážně ženy.

V unikátním projektu Marewrew se představí proto čtyři zpěvačky a Oki, světoznámý zpívající hráč na strunný nástroj tonkori, symbol ainské hudby, jehož podlouhlý korpus prý připomíná ženské tělo a zvuk zase chůzi medvěda. Oki ainskou tradici v minulosti napojoval na elektroniku, reggae a spolupracoval se sibiřskými hrdelními zpěváky i Afričany. V Náměšti se s Marewrew představí jeden z nejvyhlášenějších brazilských perkusistů Marcos Suzano, doprovázející Gilberto Gila, Caetano Veloso nebo Cesarii Evora.

Dramaturgie festivalu klade značný důraz na akustickou tradiční hudbu, takže z Maďarska přijede skupina Fonó Folk Band a zážitek slibuje Den s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem. Na podiu se s nimi vystřídá polsko-ukrajinská skupina Čači Vorba hrající převážně romskou hudbu z Karpatského oblouku a rovněž sibiřští hrdelní zpěváci a muzikanti Altai Kai, známí z alba Jiřího Pavlici Chvění. Sugestivní, nezdolně zemitou a energicky strhující fanfáru na tradiční polskou hudbu odehrají na Folkových prázdninách po celém světě proslavení Warsaw Village Band. Smíšená sedmičlenná sestava nabízí vlastní i pasteveckou hudbu, fantastické syrové hlasy a celou řadu starých akustických nástrojů. Do Náměště přiváží nové album Nord, které jí pomáhala natáčet legendární švédská skupina Hedningarna.

Folkové prázdniny mají pověst festivalu, který rád rekapituluje, nicméně v nových souvislostech: vystoupení v loňském roce nadšeně přijatých klezmer popových Shtetl Superstars proto zpestří hostování Jardy Svobody ze skupiny Traband a s novým repertoárem se vrací i irský písničkář Mark Geary. Připomínáme také již ohlášenou Ivu Bittovou & Čikori, polyfonní kvartet Tenores di Bitti „Mialinu Pira“ ze Sardinie, trio zpívajících multiinstrumentalistů Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs z kanadského Québecu a zástupce domácí scény: Pavla Bobka s Malinabandem, Vladimíra Mišíka & Čundrground, Čankišou, Jiřího Stivína nebo Dana Bártu s Triem Roberta Balzara.

Folkové prázdniny během svého průběhu nabídnou také oblíbený Divadelní den, během kterého se například představí herečka Anna Polívková, divadlo Kufr, divadelně-hudební skupina Děsně fajn a na závěr strhující balkánská dechovka Karandila Junior.

Folkové prázdniny vedle hlavních večerních koncertů nabídnou také oblíbený Divadelní den, výtvarné a hudební workshopy, celou řadu doprovodných akcí, výstav a happeningů. Opět se uskuteční návštěvníkům volně přístupné mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců Kolokvium.

Michal Schmidt

Aktualizováno Pátek, 20 Červenec 2012 06:57