Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Jak bude vypadat opravený zámek?
Jak bude vypadat opravený zámek? PDF Tisk Email
Pondělí, 09 Červenec 2012 14:30

Zámek Třebíč – šlechtické sídlo Valdštejnů – se skládá ze dvou částí. Muzeum Vysočiny Třebíč obývající klášterní část patří kraji a takzvané předzámčí sousedící s Bazilikou svatého Prokopa, která je zapsána na seznamu památek UNESCO, pak městu Třebíč. V současné době všude panuje čilý stavební ruch a turisty vystřídali na delší dobu dělníci stavební společnosti Starkon a z Archatu Památky.

Autorem obou expozicí krajské i městské se stal shodou okolností Michal Stehlík, děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a třebíčský rodák. Jeho expertní tým měl jedinečnou možnost navrhnout logické propojení obou částí prohlídkových okruhů. Expozice v předzámčí bude zaměřena na zrození věcí a řemesla, druhá pak na stavbu katedrály. Muzejní expozice kraje počítají se čtyřmi prohlídkovými trasami, přičemž jedna z nich nese název „Lidé. Místa. Osudy.“. Témata se navzájem propojují, a bude tedy logické navštívit všechny trasy.

 

Dlouhé diskuze vedli památkáři nad citlivým umístěním výtahu pro imobilní návštěvníky. „Shodli jsme se na kuriózním kompromisu. Vrchol výtahové šachty bude pojat jako vitrína, což se do muzea hodí, bude vlastně průhledná a rušit bude minimálně,“ zdůvodňuje Jaroslav Martínek, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, a neodpustí si upozornit na původní šestibokou dlažbu z pálené hlíny. „Byla nešetrně zalita betonem, což jí rozhodně nepomohlo. Rozhodli jsme se nechat vyrobit její repliku, která nám pomůže navodit původní atmosféru interiéru. Ale torzo původní dlažby rozhodně také zakomponujeme do expozice – mnohem šetrněji než naši předchůdci,“ slibuje ředitel.

„Celý zámecký areál by se do dvou let měl stát turisticky velmi atraktivním centrem Vysočiny. Silným finančním partnerem v obou případech je EU a díky ní je region svědkem rekonstrukce, jejíž rozsah nemá v novodobé historii zámku obdoby,“ je přesvědčen architekt Petr Řehořka ze společnosti Archat Památky. Generální rekonstrukce Zámku Třebíč bude ukončena na podzim příštího roku.

Eva Neuwirthová

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:34