Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Jaké budou Folkové prázdniny 2012?
Jaké budou Folkové prázdniny 2012? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 05 Červenec 2012 00:00

Náměšť nad Oslavou 21. – 28. července

Hudba a bariéry

ORCHESTRijón Petra Píši aneb TĚŽKÝ sen TĚŽKÉHO muže v TĚŽKÉ době – premiéra zbrusu nového technickozábavného projektu Divadelní den na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou se ponese v duchu „úklidu zámeckého parku“ trochu jinak… Průvod Divadelního dne Folkových prázdnin povede řízná teenagerovská bulharská dechovka Karandila Junior spolu s jihlavským divadlem T.E.J.P.

DIVADELNÍ DEN
V současné době je již téměř připraven kompletní program festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, jehož 27. ročník se uskuteční od 21. do 28. července opět v krásném parku renesančního zámku. Nedělní Divadelní den (22. července) je již několik let nedílnou součástí festivalu a letos se ponese v duchu “úklidu zámeckého parku“. Do něj nás zavede divadelní průvod, který vychází z náměstí přes barokní most v čele s kejklíři, herci a artisty, ale především smuzikanty. Zahájení divadelního dne (vždy i letos ve 14 hod.) na náměstí bývá v posledních letech více než temperamentní. Po loňských Vetex nás letos svým temperamentem strhnou ne snad taknblázniví, ale neméně temperamentní teenageři Karandila Junior. Uskupení více než desítky mladých bulharských muzikantů převážně z romských ghett vychází z balkánské hudby svých otců a dědů. Slovy zakladatele skupiny trumpetisty Angela Tichalieva: „ Hudba je pro ně únikem z každodenní reality v ghettu, a též pomáhá udržet naživu tradici romských orchestrů“. Jejich noční vystoupení na závěr Divadelního dne vás jistě nabije energií do dalších folkovkových dnů plných neméně zajímavých hudebních formací.

ORCHESTRijón Petra Píši aneb TĚŽKÝ sen TĚŽKÉHO muže v TĚŽKÉ době - to je zbrusu nový technickozábavný projekt, který bude mít svou premiéru právě v divadelní neděli. Po mnoha letech činnosti v orchestrech Zatrestband a Tutti se Petr Píša rozhoduje netrápit se již dále "prací s lidskými kolektivy" a vytváří konečně tak dlouho plánovaný projekt ORCHESTRijón. Pouze s několika věrnými uskutečňuje sen, který, ač ve svých počátcích na vodě jest, již svoji váhu jistě má. Předstupuje tedy nyní před věrné s čímsi, co v jeho mysli dlouze zrálo, aniž by byl zaručen výsledek. Blahosklonností a tolerancí vybavený divák -posluchač, který bude té ochoty naskočit na nabídnutou vlnu zábavy, bude tou radostí, pro kterou Píša tvořit bude nadále, neb práce na tomto ORCHESTRijónu je nekonečná. Nekonečná sice jest, avšak začátek má v Náměšti.

Legendární hudební formaci Mňága a Ţdorp frontmana Petra Fialy není třeba dlouze představovat. Po letech se vrací do Náměšti, aby rozezněli park svými vzpomínkovými hitovkami i novinkami z posledního alba.

Nenechte si ujít též koncertní vystoupení Jaromír Sedláček ml. se skupinou Děsně fajn hraje a zpívá největší hity Jaromíra Nohavici. Specifická nekonvenční opavská kapela představí zcela nový, doslova třaskavý program s vše vypovídajícím mottem: Věnováno zlým jazykům, které říkají, že ostudně nízká úroveň našich produkcí je způsobena především katastrofálně trapnou nekvalitou našich písní. Dokážeme, že to není pravda.

Spálený sušenky nejsou jen hořkosladká pochutina, ale též osobitý dámský soubor z Brna, který tvoří šest dam – bubenic. Africké rytmy i tanec tvoří základ jejich hudby, využívají tradiční africké bubny, jak basové dundun, kenkeni a sankban, tak i djembe a rozličné další perkuse a flétny. Svůj repertoár prokládají také zpěvem a tancem, součástí rytmů jsou improvizace, sólování a různě kombinované aranže. Inspirace Afrikou je zřejmá i na pohled – atraktivní barevný oděv lahodí oku i duši…

Dokážete předvést, co ve vás je? Uměli jste létat, ale zapomněli jste to? Chce se vám tančit, ale stydíte se? Chcete být svobodní, ale nevíte jak? Divadelně hudební společnost Anny Polívkové spolu s Dr. Vratislavovou, paní Vltavskou a mistrem Plektrumem v jedinečné psycho-show „Případy Dr. Toureta" vám pomohou vyřešit tyto otázky. Překvapte sami sebe! A také se nechte překvapit inteligentní komikou, pohybem, vtipnými hláškami a jemným humorem v podání Anny Polívkové a Jabuba Xaviera Bary, zpěváka, kytaristy, písničkáře, perkusisty a výtvarníka …

Protože zámecký park je za ty roky již zcela prorostlý folkovkami, je třeba provést řízenou parkovou údržbu a úklid. Buďte nám nápomocni v této bohulibé věci a přiložte ruku k dílu!Lísteček k lístečku vlastní rukou v tvůrčí dílně vytvořený a do kompostéru uložený za asistence naší zahradnické úklidové T.E.J.P.ové a KUFRové biočety otevře nedělní divadelní a hudební parkohry…

Brněnské divadlo Kufr zakejkluje a zažongluje ve společném „Tančíčku“, jihlavské divadlo T.E.J.P. předvede pohybové a výtvarné improvizace s velkými objekty, kolohybem a loutkami a Divadelní den vygraduje jejich večerním představením “Zeppo”. Vzniklo z „dílny akrobatického divadla“, je divadelní fantazií, která vypráví pohybem, tancem, akrobacií a stínohrou o cestě jednoho komedianta za svým osudem. Chodí po světě s kufrem plným loutek a vypráví příběh: O Elfovi, krásné víle a zlém čaroději. A hlavně o tom, že dobro jako zázrakem nakonec vždy přemůže to zlé.

Do zámeckého parku zavítá cirkus! A ne ledajaký. Experimentální, výtvarné divadlo ANPU Bely Schenkové v novém představení CIRKUS ANPU předvede pokus, zda jsou herci, kteří neumí metat salta, chodit po provaze či krotit dravou zvěř, schopni vytvořit atmosféru cirkusu. Příběh klauna Antonína, který od dětství toužil mít cirkus bez klecí a řetězů a kterému se jeho sen splnil.

A ANPU přidá ještě něco navíc: pětiminutový kabaret klíčovou dírkou CHAMBRE  SÉPAREÉ. Netradiční loutková rychlopohádka o Červené Karkulce se šťastným koncem a výchovnou pointou - pro jednoho diváka ve dvou verzích - pro děti a pro dospělé publikum.

V neděli rovněž odstartuje tradiční festivalový maratón výtvarných, tanečních, pohybových, filmových a hudebních dílen.

 Přijďte na Divadelní den! Začínáme od 14 hodin na Masarykově náměstí a po 15té hodině do pozdního večera vše proběhne v zámeckém parku a jeho nejbliţším okolí.

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:23