Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Veletrh muzeí v netradičním prostředí
Veletrh muzeí v netradičním prostředí PDF Tisk Email
Neděle, 27 Květen 2012 00:00

Inspirativní prostory bývalé fabriky Tomáše Bati v třebíčské Borovině byly důstojným a především stylovým dějištěm sedmnáctého ročníku tradičního Veletrhu muzeí České republiky, které uspořádalo krajské Muzeum Vysočiny Třebíč.
Mnoho technických památek, staveb, zařízení nebo technických řešení už nevyužívaných, zajímavých svým provedením, umístěním, zachovalostí a slohem je v péči specializovaných muzeí, ale i jiných subjektů. Některé technické památky včetně industriálních na péči a využití teprve čekají. „Velkou předností technických památek je skutečnost, že netvoří statickou kulisu, ale žijí tím, co lidé vymýšleli, aby bylo dosaženo pokroku, a nyní k nám promlouvají osobitým kouzlem, ale ne samy o sobě, musí se jim někdo věnovat,“ zdůvodnil Jaroslav Martínek, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč výběr tématu letošního veletrhu s názvem MUZEA – technické a industriální památky.

Ne náhodou se odborníci setkali v areálu bývalé továrny na boty BOPO Třebíč - Borovina, která díky porozumění majitelů a města chytá druhý dech. Snahou majitelů je zachovat industriální vzhled objektů, které pocházejí z přelomu 19. a 20. století, mnohé drží originální vzhled baťových závodů. Dnes se velice citlivě mění v plnohodnotnou městskou čtvrť – bezpečnou, hravou a ctící duch minulosti.

Účastníci letošního ročníku Veletrhu muzeí mohli na Vysočině navštívit další technické zajímavosti: obnovený historický pivovar v Dalešicích, technickou památku – cihelnu v Čechtíně a kulturní památku Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou.

Jitka Svatošová

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 07:44