Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury 46. Třebíčské loutkářské jaro
46. Třebíčské loutkářské jaro PDF Tisk Email
Čtvrtek, 29 Březen 2012 00:00

Krajská přehlídka amatérských loutkářských souborů se koná v sobotu 31. 3. a v neděli 1. 4. 2012.

Původně se letos přihlásilo 9 souborů, ale minulý týden se odhlásil soubor Starost z Prostějova, který přecenil své síly a nestihne hru nastudovat podle svých představ. (Bohužel, už je uvedený na plakátech i v brožuře – je u něj ale napsáno ZRUŠENO!)

Soutěžit letos bude o nominaci či doporučení na Loutkářskou Chrudim 8 souborů ze tří krajů – Kraje Vysočina, Jihomoravského kraje a Zlínského kraje. Stejně jako loni.

Ani letos nebude chybět populární Kašpárek, který sehraje hlavní roli dokonce ve dvou představeních. Soubor Bedruňka z Brna si připravil hru Kašpárek, Honza a Čert a kašpárkovské divadlo Povidlo z Otrokovic pobaví děti hrou Kašpárek v pekle.  Pro děti jsou určené ještě hry souboru Říše loutek z Kroměříže Povídek Paňáco, Pohádky z mateřídoušky dětského souboru Blučina a dvě krátké hry Slepičí ostrov a Žába starostkou od dětí z Loutkina Brno.

 

Zajímavostí letošní přehlídky jsou tři hry doporučené mládeži od 15 let a dospělým divákům. Soubor EĎAS z Moravského Krumlova tvoří studenti tamního gymnázia. Nastudovali hru autorky Blanky Joseph Luňákové Panoptikum obutý pes. V pěti obrazech přiblíží osudy falešníků, závistivců, padlých dam i sprostých mordýřů.

Petr Moudrý z Kyjova se předloni zapsal do paměti třebíčských diváků jako skvělý japanolog. Letos pojmenoval svůj soubor jediného loutkoherce nově Opera Mareta a přijede se zpracovaným libretem opery Kleštěnec z pralesa (autor Pierr –Henri Cami). Hra už svým názvem mnohé napovídá a diváky čeká zajímavý a úsměvný závěr.

Tomáš Machek pracuje se studenty dramatického oboru při ZUŠ Jana Štursy v Novém Městě na Moravě. Jejich práce je experimentální a velice zajímavá. Loni získali v Chrudimi uznání za nevšední přístup ke zpracování hry. Shenti Kuilei. Letos si  soubor s názvem Já a On vybral předlohu knihy rakouského dramatika Ernsta Jandla Ona a Oni. Pojednává o vypjatých mezilidských vztazích.

 

Vstupné je stejné jako předešlé roky - 30,-Kč.

Porota: Předsedkyně Blanka Šefrnová Svitavy, člen Jiří Pitr Brno, Jaroslav Dejl Třebíč

Akci finančně podpořili: generální partner Skupina ČEZ, Ministerstvo Kultury ČR,

Kraj Vysočina a další sponzoři.

Jaromíra Hanáčková

Aktualizováno Pondělí, 02 Duben 2012 12:28