Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Zdeněk Šplíchal v Lidicích
Zdeněk Šplíchal v Lidicích PDF Tisk Email
Středa, 15 Únor 2012 07:50

Zdeněk Šplíchal - Průsečíky světů. Tak se jmenuje výstava děl třebíčského výtvarníka. Výstavu múžeme shlédnout v Lidická galerii, která se nachází v Památníku Lidice ve dnech 16. února 2012 až 29. dubna 2012, otevřeno je denně, v únoru a březnu od 10 do16 hodin, v dubnu až do17 hodin.

Obrazy Zdeňka Šplíchala diváka uvádějí do rozjímavého světa, jenž je vizuální reflexí základních životních principů, elementárních vztahů v přírodě i nás samých. Zaujme proměnlivostí a šíří výrazu, jež svědčí o bohaté tvůrčí imaginaci a schopnosti znovu a nově promýšlet samotný postup, smysl a cíl výtvarného tvoření.

Jeho tvorba je rozsáhlá – zahrnuje oblast kresby, malby, grafiky, ale i trojrozměrných objektů. Výstava v Lidické galerii zachycuje průřez umělcovou tvorbou, přičemž klade důraz především na současné práce.

 

Počátky Šplíchalovy výtvarné aktivity spadají do první poloviny 60. let, kdy československá výtvarná scéna zažívala po delším nuceném útlumu bouřlivý rozkvět. V jeho tehdejším díle vypozorovat ozvuky tvorby Ladislava Nováka, Mikuláše Medka, Jiřího Koláře, ale i výrazných zahraničních autorů. Od 70. let bylo živnou půdou Šplíchalova uměleckého zrání přátelství s výtvarným teoretikem Jiřím Valochem, členem Klubu konkretistů, ale též aktivním vizuálním tvůrcem. Tato vazba na konkretisty Šplíchalovi pomohla nalézt osobité vyjádření zkoumáním symbolických a výtvarných hodnot geometrických tvarů. V další dekádě Šplíchal absolvoval školu výtvarného myšlení Igora Zhoře, brněnského uměleckého teoretika. I tato vazba měla na Šplíchalovu tvorbu výrazný vliv. Z pole abstraktní tvorby se s novou silou zaměřil na figurativní tématiku. Geometrický výtvarný rukopis však neopustil, naopak rozvinul jeho nové výrazové možnosti v souvislosti se zobrazením člověka.

Šplíchalova novější tvorba se nese ve dvou základních polohách, kromě plně abstraktních kompozic pokračuje i v práci s lidskou figurou, i když již v poněkud jiné rovině. V posledních letech vytváří Zdeněk Šplíchal převážně výtvarné cykly, jejichž stylová poloha se pohybuje od dynamicky spontánní exprese až k ukázněným geometricky racionálním studiím.

Stále výrazněji se ve Šplíchalově tvorbě začínají prosazovat též jemné až étericky ztišené imaginace, které diváka vedou k pozastavení, kontemplaci. Otevírají prostor k bohaté pocitové představivosti, jakýsi jasnozřivý průhled do nezemských sférických světů.

Celým jeho dílem se nese instinktivní potřeba konfrontace protikladů, ale zároveň i hledání styčných bodů různých tváří skutečnosti – průsečíků světů, klidné racionality a spontánní emotivnosti, geometrického řádu a chaosu,

střetávání cest lidských osudů, průniků geometrických těles, drah světelných paprsků či volných linií tvořících plochu malby.

Zdeněk Šplíchal (*1948 Třebíč)

1966 zakládá s přáteli výtvarnou Skupinu 4

1967 setkání s profesorem Antonínem Kybalem, které ovlivnilo jeho tvorbu zejména textilní

1972 setkání s Jiřím Valochem, výtvarným teoretikem

1984–1989 účast na letních seminářích Školy výtvarného myšlení Doc. Igora Zhoře

1990 přijetí do brněnského TT klubu a Unie výtvarných umělců ČR

1992-1999 studium na Teologické fakultě JČU v Českých Budějovicích

1999-2003 na téže fakultě studuje výtvarnou kulturu

1999 přijetí do Klubu konkretistů ČR II.

2006 přijetí do Sdružení výtvarných umělců Vysočiny

Dílo Zdeňka Šplíchala bylo prezentováno na pěti desítkách kolektivních výstav doma i v zahraničí (Francie, Německo, Rakousko, USA, Švýcarsko). Od roku 1980 uspořádal 32 samostatných výstav v České republice. Za své dílo získal 5 ocenění.

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 11:29