Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Malovaný dům představí české a rakouské betlémy
Malovaný dům představí české a rakouské betlémy PDF Tisk Email
Čtvrtek, 01 Prosinec 2011 00:00

Prosinec je měsíc Vánoc a k Vánocům betlémy v Čechách, na Moravě, ale také v Rakousku patřily a stále patří. Společná minulost a společná budoucnost obou regionů byla výzvou pro Muzeum Vysočiny Třebíč, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod a Kulturvernetzung Niederösterreich k uspořádání společné výstavy „České a rakouské betlémy“. Výstava je z důvodu rozsáhlé rekonstrukce Muzea Vysočiny Třebíč instalována v prostorách Městského kulturního střediska Třebíč – Galerii Malovaný dům a otevřena bude denně mimo pondělí od 10. do 12. hod. a od 13. do 17. hod v období od 1. prosince 2011 do 1. ledna 2012.

Exponáty z české strany – Vysočiny, Jižní Moravy a Jižních Čech zapůjčila zejména partnerská muzea a soukromí majitelé, na rakouské straně jsou to autoři i sběratelé a zejména pak Sdružení tvůrců betlémů v Hollabrunnu.

Výstava „České a rakouské betlémy“ je po Jazzovém mostu 2011, Muzejní a galerijní noci nebo Dnech otevřených ateliérů další z aktivit česko-rakouského projektu „Porta culturae“, který je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007-2013 a jehož koordinátorem za Kraj Vysočinu je Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod. Více informací na http://www.vysocina-kultura.cz/ .

 

Lenka Novotná

Aktualizováno Čtvrtek, 05 Leden 2012 13:49