Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Tip na víkend
Tip na víkend PDF Tisk Email
Čtvrtek, 06 Říjen 2011 11:54

Dolnorakouské dny otevřených ateliérů 2011

Již jste si někdy položili otázku, jak asi vypadá výtvarná dílna malíře, jehož plátno si právě prohlížíte na výstavě? Nebo byste se rádi nakoukli „pod ruku“ výtvarníkovi, kterého znáte z médií? Jedinečnou možnost k nahlédnutí za kulisy Vám poskytují Dny otevřených ateliérů, (Tage der offenen Ateliers), které se uskuteční na přelomu září a října v příhraničních česko-rakouských regionech.
Dny otevřených ateliérů, které organizuje Kulturvernetzung Niederösterreich, se již v Dolním Rakousku konají po osmé a v průběhu času se rozvinuly v největší společnou výstavu výtvarného umění v celém Rakousku: Od jejich počátku, od roku 2003, bylo registrováno celkem 320.000 návštěvníků této svým způsobem ojedinělé akce.

U příležitosti dolnorakouských Dnů otevřených ateliérů dne 15. a 16. října 2011 se skýtá možnost nahlédnout do uměleckých ateliérů dolnorakouských malířů, grafiků, sochařů, fotografů, filmařů, designerů, výrobců šperků a uměleckých kovářů. Na letošní výzvu kulturní organizace Dolnorakouská Kulturvernetzung se přihlásilo na 1000 dolnorakouských ateliérů, galerií a uměleckých dílen, jejichž provozovatelé po dobu jednoho víkendu otevírají dveře zájemcům o umění a široké veřejnosti. Mnoho umělců nabízí dodatečně speciální doprovodný program jako např. workshopy, koncerty, čtení, ochutnávky vína a volnočasové aktivity pro děti.

Dny otevřených ateliérů pomáhají umělcům se lépe zviditelnit na veřejnosti a jejich zpětná vazba prokazuje, že se po DOA jejich obraty zvyšují. Ale v první řadě nejde o obrat. Jde o to, otevřít se nejen blízkému ale i vzdálenému okolí, prezentovat a popovídat. Dny otevřených ateliérů skýtají návštěvníkům nevšední zážitek, nejen zpestření víkendu ale i možnost získat náhled do života umělců, jejich spoluobčanů.

V letech 2009 a 2010 byla dolnorakouská myšlenka otevřených ateliérů rozšířena do Jihočeského kraje. Od letošního ročníku se přidaly Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina. Ačkoliv se jedná o první ročník této akce na Vysočině, podařilo se díky přenosu zkušeností z partnerského regionu Dolní Rakousko zapojit téměř 50 tvořících umělců z celé Vysočiny, kteří Vás ochotně pozvou dál a umožní Vám nahlédnout jim pod ruce a seznámit se s jejich někdy až tajuplným zázemím.
Nejdříve se letošní Dny otevřených ateliérů uskutečnily v Jihomoravském kraji, a to 30. září a 1. října, o týden později – 8. a 9. října zpřístupní návštěvníkům svoje zázemí výtvarníci, řemeslníci a galeristé na Vysočině. Českým milovníkům umění se ovšem nabízí i lákavá nabídka návštěvy dolnorakouských ateliérů a dílen, která se koná o víkendu 15. a 16. října. Měsíční kulturní maraton na česko-rakouském pomezí uzavřou Dny otevřených ateliérů Jihočeského kraje, které se uskuteční 22. a 23. října.

Jak poznáte „otevřené“ ateliéry? Každý z otevřených ateliérů bude mít v den konání vyvěšenou vlajku s logem Dnů otevřených ateliérů. (loga v příloze)
Návštěvníci z České republiky jsou v dolnorakouských ateliérech srdečně vítáni!

Zde několik typů na otevřené ateliéry v Dolním Rakousku:
Mag. Franz Part
Kolmitzsteig 9
3820 Raabs an der Thaya
otevřeno: sobota 14 – 18 hod
malba a grafika

Mag. Paul Seidl
Grafenschlag 6
3902 Vitis
otevřeno: sobota 16.11. 14 – 18 hod, neděle 14 – 18 hod
malba, skulptura, grafika

Mag. Günther Gross
Karlsteinerstraße 4
3812 Groß Siegharts
otevřeno: sobota 14 – 18 hod, neděle 10 – 12, 14 – 18 hod

Kunstmuseum Waldviertel
Mühlgasse 7a
3943 Schrems
otevřeno: sobota 14 – 18 hod, neděle 10 – 12, 14 – 18 hod
výtvarné umění, skulptura

Szabo Janos und Jutta
Kleinraabs 2
3593 Neupölla
otevřeno: sobota 14 – 18 hod, neděle 10 – 12, 14 – 18 hod,
v sobotu, 17 hod workshop “Let`s make KIMCHI”

Bližší informace o otevíracích dobách a adresách dolnorakouských ateliérů naleznete na: http://www.kulturvernetzung.at/ navigace: klik na “Tage der offenen Ateliers 15.+16.Oktober 2011 Teilnehmer stehen fest; Klik na bíle značený region (Waldviertel); klik na jednotlivé okresy;
Bližší informace o otevíracích dobách a adresách vysočinských ateliérů naleznete na www.vysocina-kultura.cz
V případě zájmu Vám organizátoři rádi pomohou sestavit Vaší individuální trasu k umělcům určité umělecké oblasti!
bližší informace:
Dolnorakouské ateliéry:
Katka Krejcova
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Aktualizováno Neděle, 16 Říjen 2011 11:01