Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury V září dvě zajímavé výstavy
V září dvě zajímavé výstavy PDF Tisk Email
Pondělí, 05 Září 2011 05:34

Na měsíc září připravilo třebíčské kulturní středisko dvě velmi zajímavé výstavy. První z nich je výstava fotografií Jana Saudka s příznačným názvem Jan Saudek - divadlo života. Právě tak umělec chápal život. Proto nepřekvapí, že mezi hlavní motivy jeho tvorby patří ženské a mužské tělo a vztah obou pohlaví.
Vernisáž výstavy proběhne ve středu 7. září v Galerii Malovaný dům.
Druhou zajímavou výstavou je Retrospektiva známého třebíčského výtvarníka Hynka Luňáka, která bude mít vernisáž za týden, tedy 14. září v Zadní synagoze. Hynek Luňák patří ke starší generaci třebíčských výtvarných umělců. Jeho tvorbu ovlivnilo povolání konstruktéra v Unipletu. Kromě pohledů na starou Třebíč se po revoluci, kdy začal vášnivě cestovat, orientuje na zahraniční motivy. Litografie Hynka Luňáka zdobí nejen třebíčský interiér. I díky tomu, že každoročně věnuje svou grafiku do dobročinné dražby děl regionálních autorů, kterou před vánocemi pořádá Rotary klub Třebíč.
František Ryneš

Anotace výstav:

 

JAN SAUDEK – DIVADLO ŽIVOTA – Galerie Malovaný dům

8. září – 16. listopadu 2011         

Vernisáž ve středu 7. září 2011 v 17:00 hod. v Galerii Malovaný dům.

Jan Saudek (* 13. května 1935), český fotograf, věnující se zejména ateliérové fotografii s typickým a nezaměnitelným rukopisem. Nejčastějším předmětem jeho fotografií je žena, ženské tělo a motivy vztahu ženy a muže. Od roku 1977 své fotografie koloruje. Je dobře znám i ve světě a získal řadu ocenění, mimo jiné se stal rytířem Řádu čestné legie. Je bratrem (dvojčetem) výtvarníka Karla Saudka.

Jan Saudek není pouze fotograf, ale i malíř, malby jsou většinou inspirovány jeho fotografiemi. Dílo Jana Saudka je kontroverzní a provokativní, možná obsahuje i řadu sdělení a je snad také oslavou lidství.

 

HYNEK LUŇÁK – RETROSPEKTIVA – Zadní synagoga, Třebíč

15. září – 23. října 2011

Vernisáž ve středu 14. září 2011 v 17:00 hod. v Zadní synagoze, Třebíč.

O tvorbě Hynka Luňáka:

V 50. a 60. letech se věnoval konstruktivistické malbě a kresbě s tematikou přístavů a lodí. Od počátku 70. let upřednostňuje kresbu tužkou a pastelem, v grafice techniku litografie. Je orientován na realistickou interpretaci vizuální a citové zkušenosti z krajiny doma a především v cizině (Vysočina, Krkonoše, Slovensko, Itálie, Anglie, Bretaň, Řecko, Izrael...). Trvalý zájem věnuje grafické tvorbě s náměty staré Třebíče (bazilika sv. Prokopa, renesanční domy, bývalé židovské ghetto). Nejzávažnější jsou jeho originální kreslířské a grafické parafráze s motivy antické architektury a imaginativních symbolů technického myšlení, svérázně evokující vyspělý evropský starověk - cyklus litografií Brány, Delfy, Ostrov krále větrů, Archimedova pevnost ad. (text Jan Dočekal)

 

Aktualizováno Sobota, 24 Září 2011 06:45