Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Opravili sochu svatého Václava
Opravili sochu svatého Václava PDF Tisk Email
Neděle, 14 Srpen 2011 00:00

Třebíčská radnice dokončila opravu barokní sochy svatého Václava. Památka bude nadále krášlit vstup do areálu nemocnice na Purkyňově náměstí.
Svatý Václav prošel v roce 2001 komplexním restaurováním. S odstupem deseti let bylo potřeba provést údržbu sochy. Práce na letošní rekonzervaci provedl akademický sochař a restaurátor Martin Kovařík. V průběhu června a července restaurátor očistil a lokálně zpevnil kamenný materiál. Následně provedl drobné plastické a barevné retuše povrchu. Konečnou úpravou pak bylo konzervační ošetření hydrofobizací. Celkové náklady se vešly do 40 tisíc korun. Město je jako vlastník objektu plně hradilo ze svého rozpočtu.

Svatý Václav je spolu se svatým Šebestiánem a svatým Floriánem jednou ze tří barokních soch, které do 80. let 19. století zdobily tři kašny na Karlově náměstí. Od devadesátých let minulého století stojí Václav na Purkyňově náměstí, Florián na Masarykově náměstí a Šebestián na Martinském náměstí. Cílovým řešením je v budoucnu jejich navrácení zpět na Karlově náměstí.

Kamenná památka pochází z druhé poloviny 18. století. Její autor je neznámý. Jedná se o kvalitní sochařskou práci z mušlového vápence. Podstavec je vytvořen z arkózovitého pískovce. Socha ztvárňuje svatého Václava v tradičním ikonografickém zobrazení. Světec je oděn v rytířském brnění, v pravé ruce drží praporec. U nohou je postava andílka držící štít s orlicí a palmovou ratolest.


Ivan Přibík 

Aktualizováno Neděle, 04 Září 2011 12:58