Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Noc kostelů návštěvníky nadchla
Noc kostelů návštěvníky nadchla PDF Tisk Email
Pondělí, 30 Květen 2011 07:06

Noc z pátku na sobotu byla ve znamení otevřených dveří více než devíti set chrámů v české republice. Ani Třebíč nebyla výjimkou. Kromě katolických kostelů se otevřel třeba i evangelický kostel na Bráfově třídě nebo přední synagoga v Zámostí, dnes husitský kostel. Všude byl připraven bohatý program a komentované prohlídky. Smutnou výjimkou byl chrám Proměnění Páně na Jejkově, který zůstal z důvodu kraválu z Třebíčských pivních slavností uzavřen.

Zřejmě největší návštěvností se mohla pochlubit bazilika sv. Prokopa. „Udělali jsme si přibližnou statistiku návštěvnosti. Baziliku navštívilo více než šest stovek lidí,“ říká farář Jakub Holík.

 Co mohli vidět? Třeba ministranty převlečené za benediktýnské mnichy, biskupy, svaté i ďábla. V kryptě si mohl každý zkusit napsat své jméno cyrilicí. „Pro některé to nebylo snadné, mladí už neumí ani psát inkoustem a násadkou. Ale nakonec to všichni zvládli a mohli si kartičku se jménem a mnohdy řadou kaněk odnést domů,“ měl radost Jakub Holík.

Druhý ročník Noci kostelů se tedy v Třebíči vydařil. Doufejme, že příští rok vedení města zajistí takové podmínky, aby mohly být otevřeny všechny boží stánky.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 13 Červen 2011 13:12