Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Děti zpívaly a tančily pro novorozence
Děti zpívaly a tančily pro novorozence PDF Tisk Email
Čtvrtek, 12 Květen 2011 08:10

Více než tři a půl hodiny trval koncert „Děti dětem“, uspořádaný třebíčským Rotary klubem za koordinace svého agilního člena Franka Spekhorsta ve spolupráci se ZUŠ Fórum a stovkami mladých hudebníků z Třebíče a z norského Skien. Nadšené obecenstvo odměnilo vystoupení zaslouženým potleskem.

Celkem se na pódiu vystřídalo více než 300 účinkujících. Děti pod vedením svých pedagogů hrály, tančily a zpívaly. Celým večerem provázel Milan Ošmera svým Velkým třebíčským cirkusem. Sám Ošmera je absolventem ZUŠ Třebíč. „Jeho vystoupením se uzavřel osmiletý cyklus našich koncertů,“ připomněl duchovní otec akce Frank Spekhorst, rotarián a učitel hry na kytaru.

Děti pozdravil hejtman Jiří Běhounek, senátor Vítězslav Jonáš, starosta Pavel Heřman a dva velvyslanci, Jan Henneman z Nizozemí a Jens Eikaas z Norského království.

 

Během večera byly přímo na jevišti předány i sponzorské dary. Základní umělecké škole Fórum grafický lis pro výtvarný obor za 3000 Euro, které daroval partnerský klub třebíčských rotariánů z německého Rothenburgu o. d. Tauber, nemocnici v Třebíči pak přístroj na podporu dýchání nedonošenců CPAP v ceně 420 tisíc korun. Třebíčský Rotary klub přispěl částkou 240 tisíc, nadace skupiny ČEZ 120ti tisíci a dodavatel poskytl slevu ve výši 60 tisíc korun.

Příjemným zpestřením bylo vystoupení norského souboru, zejména herecká etuda na texty spisovatele Ibsena, přednesená v norštině. Na ni navázala zhudebněná pohádka O dvanácti měsíčcích.

Na závěr všichni účinkující zahráli a zazpívali skladbu Sailing. Netradičním způsobem nechal Frank Spekhorst hlasovat malé umělce o tom, zda i příští rok chtějí koncertovat pro ostatní děti. Mladí vyjádřili souhlas ohlušujícím pískotem. A tak je naděje, že se koncert Děti dětem vrátí za rok do Třebíče na jeviště divadla Pasáž.

František Ryneš 

Aktualizováno Středa, 25 Květen 2011 06:03