Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Beltine 2011 v Jaroměřicích
Beltine 2011 v Jaroměřicích PDF Tisk Email
Čtvrtek, 28 Duben 2011 13:09

V zámeckých zahradách státního zámku Jaroměřice nad Rokytnou  se uskuteční  17. ročník mezinárodního festivalu SVÁTEK KELTSKÉ KULTURY BELTINE 2011. Proběhne  30. dubna 2011 od 20:00 hodin až 1. května 2011 do 12:00 hodin. Akce se koná pod záštitou Kraje Vysočina, starosty města Jaroměřice Nad Rokytnou Jaroslava Soukupa a za podpory kastelána Zámku Jaroměřice pana Radima Petra. Pořadatel – Bratrstvo Keltů nabízí plnohodnotný program pro všechny věkové kategorie a zvláště pro příznivce irské a skotské folkové muziky. Mezi jinými vystoupí např. známá skupina Asonance, kterou mnozí znají i z Telčských folkových prázdnin, Bran, Jauvajs. Hvězdou bude maďarská skupiny Firkin, hrající divoký keltský punk. Dále se návštěvníci tohoto svátku mohou těšit na jezdecké a ohňové vystoupení Petra Rajnocha na počest boha Belena. Mistrovská práce v sedle s kopím a mečem, průjezd šlehajícími plameny.

Jiří Waldhauser - archeolog zasadí prostředí místa konání Beltine do historického Keltského kontextu keltské doby.  Hnutí Brontosaurus připravilo pro návštěvníky VÝSTAVU kreslených vtipů EKOFÓR, workshop žonglování a točení s POI nebo malování na obličej. Pro ty, kteří  budou chtít otestovat své znalosti ekologie bude připravený EKOKVÍZ.  Pro děti i dospělé připravujeme HRY NAŠICH PŘEDKŮ (Oblíbenou hru s pradávnými kořeny - Kalahu (dřevěné ďulky a kuličky) a každoročně žádaný, "Turnaj boha Belena". Souhr dovednostních disciplín, kterým vévodí výborná chodící prkna (k zábavě sloužící i mimo turnaj). Dále půjde o šikovnost i důvtip při přenášení keltského hrnce či hodu podkovu. Vše doplní hříčky a kvízy. STŘELNICE pro malé i velké - střelba luky na terče, hod kopím na kance atd. Soutěže o ceny.

REKONSTRUKCE KELTSKÝCH ŘEMESEL. Bude obsahovat např. mletí mouky a pečení placek, mincovnictví, kovářství, ukázka zbraní a šermu, tkalcovství, keramika, ukázka malé hostiny, soutěže a kvíz o ceny, apod. O každém řemesle budou připravena krátká povídání, návštěvníci si všechno vyzkoušejí na vlastní ruce. Produkce Keltoi. VOUSŮV KMEN šermířská a divadelní společnost.

Poprvé na Beltine KAMENÍCI - ruční otesávání kamene, kamenná mísa ze žuly s keltským motivem a tvorbu reliéfů do opuky. Každý návštěvník si může vyrobit z kamene jednoduchý přívěsek, vyrýt si do něj svůj symbol a také si jej provrtat vrtačkou s kamenným setrvačníkem, kterou podle literatury používali již keltové.  Výstava ukázek keltských kamenických prací s možností prodeje. Ludoví VÝROBCI FUJÁR, píšťal, drotarstvo vedeni mistrem Ľudovítem Neshodou zo Slovenska. Výroba, workshop, hraní. Festival Beltine je zařazen do projektu Ve stopách předků a každý návštěvník bude mít možnost získat pamětní razítko do svého průvodce. Návštěvou také podpoříte sbírku „Kuře“ – Pomozte dětem!

Jan Zeman

Aktualizováno Sobota, 07 Květen 2011 05:34