Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Smetanovo trio v Pasáži
Smetanovo trio v Pasáži PDF Tisk Email
Čtvrtek, 31 Březen 2011 06:54

Městské kulturní středisko v Třebíči srdečně zve v rámci Kruhu přátel hudby na koncert SMETANOVA TRIA. Koncert se uskuteční v pondělí 4. dubna 2011 v 18.00 hod ve foyer divadla Pasáž Třebíč.

Těleso zahraje ve složení:

Jitka Čechová – klavír

Jana Vonášková-Nováková – housle

Jan Páleníček – violoncello

Na rogramu najdete díla Ludwiga van Beethovena, Johannese Brahmse a Bedřicha Smetany.

Smetanovo trio založené v roce 1934 legendárním českým klavíristou Josefem Páleníčkem, houslistou Alexandrem Plockem a violoncellistou Františkem Smetanou patří k nejprestižnějším českým souborům současnosti. V roce 2010 oslavilo 10 let novodobé existence. Současní členové ve své interpretaci navazují na ideál, který vytvořili jeho předchůdci, ale i další významné sólistické osobnosti interpretačního umění 20. století, kteří se setkávali na poli komorní hudby (Oistrach, Rostropovič, Richter, Stern, Rose, Istomin). I dnešní členové Smetanova tria  – všichni tři významní čeští sólisté – dokazují, že základním předpokladem úspěchu každého kvalitního tria je dokonalá sólistická vybavenost hráčů. Na žádost pořadatelů čas od času kombinují svá triová vystoupení se sólovými skladbami, tak jak to odpovídá původní slavné tradici této komorní formace. Cesta Smetanova tria je v poslední době lemována mimořádnými úspěchy. Je pravidelným hostem významných pódií doma (Pražské jaro, Janáčkův máj, Moravský podzim, Concentus moraviae, Malostranské komorní slavnosti) a v zahraničí (Francie, Německo, Švýcarsko, Velká Británie, Itálie, Slovinsko, Chorvatsko, Japonsko, Brazílie).

Spolupracuje s předními dirigenty a s domácími i zahraničními orchestry.

Smetanovo trio realizovalo celou řadu nahrávek u domácích a zahraničních společností, od roku 2000 pravidelně nahrává pro firmu Supraphon. Tato spolupráce přinesla celou řadu prestižních ocenění u nás i v zahraničí. Poslední nahrávkou vydanou Supraphonem v roce 2010 je CD s díly Mendelssohna a Schuberta. Smetanovo trio se v poslední době několikrát vypravilo na zahraniční. V roce 2011 jej čekají další zájezdy do USA, Brazílie, Anglie, Francie, Švýcarska, Itálie a Egypta.

 

Pondělí 4. dubna 2011 v 18.00 hod.
Foyer divadla Pasáž Třebíč

 

Vstupenky v ceně 180,-Kč (děti, studenti, senioři: 140,-Kč) jsou k zakoupení u pokladny Národního domu, Karlovo nám. 47, Třebíč – tel.: 568 610 013 a v Informačním centru Malovaného domu v Třebíči – tel.: 568 610 021. www.mkstrebic.cz

Jitka Čechová vystudovala hru na klavír na Pražské konzervatoři u Jana Novotného a pokračovala na Akademii múzických umění v Praze ve třídě Petera Toperczera. Absolvovala postgraduální studium u Eugena Indjice v Paříži a Vitali Berzona ve Freiburgu, mistrovské kurzy u R. Kehrera ve Výmaru, E. Indjice a L. Bermana v Piešťanech.

Získala titul laureáta v řadě mezinárodních soutěží.  Jako sólistka je velmi vysoko ceněna kritikou v mnoha evropských zemích a také v Jihoafrické republice, Jižní Americe a Japonsku. Je pravidelně zvána na velké hudební scény a festivaly doma i v cizině. Komorní hudba je pro Jitku Čechovou jednou z nepostradatelných složek její hudební identity. Natočila řadu sólových a komorních nahrávek pro české i zahraniční společnosti. V současnosti realizuje pro vydavatelství Supraphon kompletní nahrávku klavírních děl Bedřicha Smetany (7 CD).

 

Jana Vonášková-Nováková studovala na Pražské konzervatoři u Jindřicha Pazdery a na  AMU v Praze u Václava Snítila. V březnu 2000 zvítězila v soutěži Talent roku a jako cenu obdržela roční studium na Royal College of Music v Londýně. Dalším úspěchem bylo získání Orpheus Scholarship, které jí umožnilo pokračovat dále ve studiích pod pedagogickým vedením Felixe Andrievského. Vzdělávala se na mistrovských kurzech Roberta Szredera, Sherbana Lupu a Joshuy Epsteina. V roce 2000 se stala absolutní vítězkou Mezinárodní soutěže Wieniawského a Lipiňského pro mladé houslisty v polském Lublinu (2000) a o rok později jí byla udělena cena European Prize ve Strasburgu, je též laureátem festivalu Juventus (Cambrai 2003). V květnu 2002 zvítězila v soutěži Young Concert Artists Trust v Londýně a byla vybrána agenturou téhož jména k jejímu zastupování.

Byla hostem mnoha prestižních pódií a festivalů. Členkou Smetanova tria je od roku 2003.

 

Jan Páleníček vystudoval konzervatoř a Akademii múzických umění v Praze u Saši Večtomova a Miloše Sádla. Setkání s Paulem Tortellierem, světoznámým francouzským violoncellistou, bylo vrcholem doby Páleníčkova uměleckého zrání. Komorní hudbu studoval u svého otce Josefa Páleníčka a ve třídě Josefa Vlacha – primária legendárního Vlachova kvarteta.

 Účast na mezinárodních soutěžích přinesla Janu Páleníčkovi několikerá ocenění laureáta. Jako sólista spolupracuje s předními českými i zahraničními orchestry, např. Symfonický orchestr FOK, SOČR, Janáčkova filharmonie Ostrava, Festivalový orchestr Lugano (Švýcarsko), Sukův komorní orchestr, Filharmonie Hradec Králové, Komorní filharmonie Pardubice, Filharmonie Monte Carlo, Státní filharmonie Brno, Filharmonie Bohuslava Martinů – Zlín, Bamberští symfonici (Německo), Pražská komorní filharmonie, Moravská filharmonie Olomouc, KwaZulu-Natal Philharmonic - Durban  (JAR)  a další. Koncertní cesty ho zavedly do mnoha zemí Evropy, ale i Ameriky, Afriky a Japonska. Realizoval řadu nahrávek pro české i zahraniční gramofonové společnosti, rozhlas a televizi. S mimořádným úspěchem se setkaly především nahrávky sonát J. Brahmse, B. Martinů, S. Rachmaninova a nahrávky koncertů A. Dvořáka, P. I. Čajkovského a J. Haydna. Působil řadu let pedagogicky na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění v Praze.

 

Aktualizováno Pondělí, 11 Duben 2011 05:16