Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Židovská nemocnice je památkou
Židovská nemocnice je památkou PDF Tisk Email
Pondělí, 14 Březen 2011 06:45

Po oponě v Zadní synagoze má Třebíč další úředně uznanou pamětihodnost. Ministerstvo kultury prohlásilo před několika dny za kulturní památku bývalou židovskou nemocnici v Pomezní ulici. Jedná se o známý Krankenhaus.

Dům pro účely špitálu postavila židovská obec v roce 1852. Nemocnice měla kapacitu 24 lůžek. Jejím řízením byl obcí pověřen Dr. Sigmund Schuschny. Po zániku židovské komunity za druhé světové války byl Krankenhaus v poválečných letech využíván jako domov důchodců. Později v něm bydleli sociálně slabší občané. Tento způsob využití přetrval od 70. a 80. letech minulého století přes rok 1989 až do nedávné doby. Několik desetiletí trvající chátrání se podepsalo na nynějším špatném stavebně-technickém stavu. Město, které bylo vlastníkem, dům uvolnilo a v roce 2010 prodalo soukromému subjektu. Vlastníkem Krankenhausu je firma Kapucín. Ta v současnosti chystá generální rekonstrukci objektu.

Ministerstvo kultury ve svém rozhodnutí z 5. března 2011 o prohlášení bývalé židovské nemocnice kulturní památkou mimo jiné uvádí:

„Jedná se o významný objekt, jenž je kompaktní součástí historické zástavby bývalého židovského ghetta v Třebíči. Tato židovská čtvrť, která je od roku 2003 chráněna jako Světové kulturní a přírodní dědictví UNESCO, patří k nejvýznamnějším a nejstarším centrům židovského osídlení na Moravě. Formování tohoto svébytného sídliště má dlouhou historii, sahající minimálně do 13. století. Objekt bývalé nemocnice spadá až do novější etapy stavební produkce, do druhé poloviny 19. století. Tato budova je významná především jako neodmyslitelná součást urbanistického celku a dokumentuje tak způsob života židovské obce v určené historické etapě.“

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 29 Březen 2011 06:34