Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Bauerův dům byl slavnostně otevřen
Bauerův dům byl slavnostně otevřen PDF Tisk Email
Pátek, 18 Únor 2011 08:24

Městské kulturní středisko Třebíč slavnostně otevřelo Židovskéhé muzeum – dům Seligmanna Bauera, číslo popisné 77 v Blahoslavově ulici vedle Zadní synagogy. Po dlouhé rekonstrukci se z něj stává další z magnetů mezi třebíčskými památkami.

Slavnostního otevření ve čtvrtek 17. února se zúčastnila řada významných hostů. Mezi jinými izraelský velvyslanec Jaakov Levy, vrchní zemský a pražský rabín Karol Sidon, předseda Židovské obce Brno Pavel Fried, zástupce ministerstva kultury Dr. Beneš a mnozí další.

Při uvítání hostů se starosta Pavel Heřman (HZNR!) nevyvaroval, jak jsme již v poslední době zvyklí, nepříjemné trapnosti, když zapomněl přivítat předsedu Židovské obce v Brně, třebíčského rodáka Pavla Frieda. Nezmínil ani „hostitelku“ celé akce, ředitelku Městského kulturního střediska Jaromíru Hanáčkovou (Pro Třebíč) ani architekta nových expozic Michala Zábrše z Muzea Vysočiny.

 

Velmi srdečný projev zazněl z úst izraelského velvyslance, který ocenil chování Třebíče k židovským památkám. Pavel Fried vysoko ohodnotil nový projekt, který bude sloužit ke zvyšování poznání židovské kultury a tím k odbourávání barier mezi lidmi.
„Více než o autenticitu o jde v expozici o vytvoření iluze, života nepříliš majetné židovské rodiny“, objasnil filozofii nových expozic třebíčský historik Rudolf Fišer.

V přízemí domu je koloniál s dobovým vybavením. Za ním je nová kuchyň, dělená na mléčnou a masnou část, což umožňuje přípravu košer pokrmů.

V patře jsou obytné místnosti zařízeny v předválečném stylu. Škoda jen, že je zde jen velmi málo doplňků, které odkazují na náboženský život židovské rodiny. Z bývalé půdy domu je dnes dobře zařízený přednáškový sál s moderní audiovizuální technikou

Veřejnost si dům v Blahoslavově ulici poprvé prohlédnla včera. Vstup byl od 14.00 hodin, volný a zdarma. Otevření domu je první ze série akcí nazvaných Benediktinský rok.

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 01 Březen 2011 10:00