Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Český gentleman hudby v Třebíči
Český gentleman hudby v Třebíči PDF Tisk Email
Čtvrtek, 17 Únor 2011 09:05

Není mnoho zpěváků, kteří hrají celou kariéru a na jejím konci jsou na vrcholu. Většina z nich má vrchol kariéry hned na začátku a z toho žije dlouhou dobu, ne-li celý život. Výjimkou je Pavel Bobek, který v úterý 22.února od 19:00 hodin zazpívá s kapelou Malinaband a hosty Robertem Křesťanem a Ivo Viktorinem v Národním domě v Třebíči. Pavel Bobek je dnes už žijící legendou české country a rokenrolu. Začínal jako zpěvák v baru jako člen kapely FAPS při fakultě ČVUT. Zde studoval architekturu společně s celoživotním přítelem Janem Kaplickým, Petrem Nárožným či Mirkem Černým. Později zpíval v různých divadlech a jeho kariéra je bezmezně spojena s divadlem Semafor. Zde bylo osudové spojení s Jiřím Grossmannem, který ho „ukecal“ na zpívání v češtině. Do té doby zpíval Pavel Bobek ryze anglicky, protože česky mu rokenroly přes pusu nešli. Málo známým faktem je, že Pavel Bobek byl členem skupiny Olympic a to dokonce ještě před příchodem Petra Jandy! Vystupoval v divadle spolu s Miroslavem Horníčkem, kde si ho mistr vybral jako partnera nejen pro zpěv, ale i pro komické rozhovory. I když už poměrně známý zpěvák, působil až do poloviny osmdesátých let stále jako zaměstnanec projekční kanceláře a rýsoval projekty, ale jak sám říká, minimálního významu. (s úsměvem dodává, že některé kravíny dodnes stojí!)

V roce 1978 se mu poštěstilo stát u mikrofónu společně s legendárním Johny Cashem. Ten si ho „vytáhl“ z davu přihlížejících na americké ambasádě, neboť mu předtím Pavel Bobek sdělil, že zpívá jeho píseň Sunday Morning ... česky. On ji vlastně Cash taky převzal, původně je od Kris Kristoffersona. Pro Pavla Bobka šlo o hudební zážitek, který už asi nikdo nepřebije. Proto se na sklonku kariéry rozhodl společně Lubošem Malinou zajet do Nashvillu a s hudebníky, kteří doprovázeli Johnyho Cashe natočit album jeho hitů v češtině. Název alba Bobek komentuje jako svůj vrchol – Víc nehledám... Opravdu už víc hledat nemusí. Překrásné písně, krásná čeština a jeho hlas tvoří poslední dobou výjimku na trhu s muzikou. Jedná se o jedno z posledních alb, který vydavatelské firmě slušně vydělává prodejem a dokonce na nátlak posluchačů vychází po několika letech též na vinylu, chcete-li postaru na LP desce! Tím se nemohou pochlubit ani takové hvězdy jako Kabáti, Bílá nebo Nohavica. Speciální náklad je 1000 kusů. Pravděpodobně bude možnost si tuto raritu zakoupit i na koncertě a doma vychutnat starou atmosféru gramofonů, pokud jste ho už nehodili do šrotu.

  Doplňme jen, že hosty koncertu jsou známé tváře Robert Křesťan z Druhé trávy a Ivo Viktorin, lídr také legendárního AG Fleku,který tvořil ještě s Vlastou Rédlem. Pavel Bobek nežije z minulosti. Samozřejmě zazní na koncertu i jeho dřívější hity, ale hlavní budou noviny z interpretace Johnyho Cashe. O tom že je stále tvůrčí svědčí i to, že natočil i film Ostrov sv. Heleny, kde hraje po boku Ládi Kerndla, Bolka Polívky či Tatiany Vilhelmové. Na ty, kdo navštíví koncert v Národním, čeká skvělý večer! Pár posledních lístků je ještě v předprodeji k mání.

Jan Zeman

Aktualizováno Středa, 23 Únor 2011 10:09