Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Třebíč zvítězila s památkami UNESCO
Třebíč zvítězila s památkami UNESCO PDF Tisk Email
Středa, 09 Únor 2011 10:03


Třebíč zvítězila v regionálním kole památkové soutěže. V konkurenci dalších pěti měst z Vysočiny zaujala s předstihem první místo. Postupuje tak do celostátního klání.
V regionálním kole soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón získala Třebíč v hodnocení 292 bodů. Druhý Pelhřimov dostal 263 bodů, třetí Telč obdržela 257 bodů. Na čtvrtém místě se umístila Jemnice (228 bodů), na pátém Velká Bíteš (220 bodů), na šestém Třešť (219 bodů).

Odborná komise hodnotila aktivity za posledních 10 let s důrazem na rok 2010. Třebíčská radnice se zúčastnila s těmito akcemi: obnovení historického průchodu k bazilice ze Žerotínova náměstí, oprava židovského domu a u zřízení expozice v Blahoslavově ulici č. 77, oprava domu a adaptace na hotel Josef 1699 v Blahoslavově ulici č. 23, úprava domu na Karlově náměstí na penzion Černý orel a zahájení protipovodňových opatření v centru města.

 V závěrečném protokolu je uvedeno toto vyhodnocení:

„Komise vysoce hodnotila množství již vykonané práce, snahu o postupnou regeneraci židovské čtvrti, informační systém města, péči o veřejná prostranství i tradice. Kromě zjevných památkových hodnot Třebíče přispěl k pozitivnímu hodnocení též kvalitně zpracovaný a dle finančních možností postupně naplňovaný Program regenerace městských památkových zón. Komise měla možnost seznámit se s několika aktuálními kvalitně provedenými památkovými obnovami.“

Soutěž vyhlašuje Národní památkový ústav od poloviny 90. let s cílem podpořit programy regenerace, vyzdvihnout pozitivní příklady a zviditelnit města, která vyvinula na tomto poli největší aktivitu.
Ivan Přibík 

Aktualizováno Středa, 16 Únor 2011 13:49