Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury Vyšla kniha statí "Boba" Mikuláška
Vyšla kniha statí "Boba" Mikuláška PDF Tisk Email
Čtvrtek, 02 Prosinec 2010 07:45

Fond Třebíč, o.p.s. ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Třebíč vydává publikaci s názvem: „Kdybych mohl změnit historii…“ Sborník statí Bohuslava Mikuláška. Publikace je souborem statí, článků, přednášek a úvah historika a filozofa Bohuslava Mikuláška (1945 – 2009).

Vydávaná kniha čtenářům přiblíží nejen mimořádnou osobnost Bohuslava Mikuláška, kultivovaného a vysoce fundovaného autora, ale rovněž svým obsahem vypovídá o jeho lásce k Vysočině, o jeho vztahu k umění, k lidem, k historii regionu, ale i ke konkrétním událostem. Autor okolní svět a dění velmi citlivě sám vnímal a vše také dokázal neopakovatelně glosovat a přenést do svých písemných a ústních projevů a sdělení, které dnes již patří nesmazatelně do kulturní a literární historie našeho kraje.

 

Základ knihy tvoří podklady a texty posledních třiceti let, shromážděné ze soukromého archivu Marie Mikuláškové, manželky autora, menší část textů pochází z archivů regionálních institucí, v nichž působil. Jednotlivé příspěvky jsou řazeny v knize převážně podle data jejich vzniku. Textovou část doplňuje obrazová příloha, která obsahuje vybrané fotografie z profesního i osobního života, ukázku rukopisu, kopie pozvánek na akce, které autor uváděl atp.

Fond Třebíč, o.p.s. s Bohuslavem Mikuláškem dlouhodobě spolupracoval, i proto se ujal role vydavatele a rozhodl se podpořit vydání jeho souborného díla. Slovo úvodem napsal renomovaný muzeolog docent Zbyněk Z. Stránský, dlouholetý Mikuláškův přítel. Knihu vytiskla společnost Debora, s.r.o. Praha, grafickou úpravu provedl Petr Tesař. Vydání knihy podporuje kraj Vysočina finanční dotací z grantového programu Edice Vysočiny VII.

Slavnostní uvedení knihy se uskuteční v pátek 10. prosince 2010 od 17 hodin na zámku v Třebíči.

Po slavnosti, spojené s malým koncertem, zde bude možné knihu zakoupit za 150,- Kč.

 

Jaroslav Martínek

Aktualizováno Úterý, 21 Prosinec 2010 16:15