Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Z kultury KLAVÍRNÍ MÁG IGOR ARDAŠEV VYSTOUPÍ V TŘEBÍČI V RÁMCI KRUHU PŘÁTEL HUDBY
KLAVÍRNÍ MÁG IGOR ARDAŠEV VYSTOUPÍ V TŘEBÍČI V RÁMCI KRUHU PŘÁTEL HUDBY PDF Tisk Email
Středa, 08 Únor 2023 08:48

Fenomenální klavírní virtuóz Igor Ardašev vystoupí po dlouhých devíti letech opět v Třebíči a to v úterý 14. 2. 2023 od 18 hodin ve foyer divadla Pasáž. V sólovém recitálu zahraje skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Ludwiga van Beethovena a zvláštností bude cyklus děl z pera manželky Roberta Schumanna Clary Schumannové, kterou široká veřejnost dříve znala spíše ze sto markové „západoněmecké“ bankovky.

Igor Ardašev reprezentuje už dlouho české pianistické umění na mezinárodním fóru. Jeho talent byl formován zprvu otcem, později na konzervatoři i na JAMU Inessou Janíčkovou, v mistrovských kurzech Paulem Badurou-Skodou v Rakousku a Rudolfem Serkinem v USA. Kromě úspěchů v dětských soutěžích se Ardašev v osmdesátých a devadesátých letech minulého století stal laureátem Čajkovského soutěže v Moskvě, soutěže Pražského jara, soutěže královny Alžběty v Bruselu (zde získal též cenu belgického rozhlasu a televize) a soutěže Marguerite Long-Jacques Thibaud v Paříži.

Roku 1990 obdržel 1. cenu v soutěži Marie Callasové v Aténách. Interpretační úroveň dovoluje virtuózně disponovanému a filozoficky orientovanému pianistovi pořádat samostatné recitály, hrát čtyřručně i na dva klavíry s manželkou Renatou a spolupracovat s komorními soubory a vynikajícími světovými orchestry a dirigenty (Česká filharmonie, Pražská komorní filharmonie, Královská liverpoolská filharmonie, BBC Londýn).

V rámci spolupráce se ZUŠ Třebíč vystoupí před Igorem Ardaševem žáci 3. ročníku II. stupně a to Jakub Března, který zahraje na klavír skladbu Sergeje Rachmaninova – Etuda g moll op. 33, č. 8 a Tomáš Bárta – Fryderyk Chopin – Etuda Ges dur op. 25, č. 9. Program připravil Mgr. Vít Košíček.

Vstupenky jsou k zakoupení u pokladny Národního domu, Karlovo nám. 58/47, Třebíč – tel.: 568 610 013 a online na www.mkstrebic.cz/e-vstupenky.

Eva Píšová

 

Aktualizováno Středa, 08 Únor 2023 08:56