Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Má kauza CzechTurism třebíčskou stopu?
Má kauza CzechTurism třebíčskou stopu? PDF Tisk Email
Středa, 28 Listopad 2018 15:42

Ve středu 21. listopadu proběhla na Ministerstvu pro místní rozvoj razie policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Ve stejnou dobu policisté provedli obdobnou razii doma u ministryně Kláry Dostálové. Mělo se jednat o dotační podvod a zneužití pravomoci. Až nyní vyšlo najevo, že policisté zasahovali i v Třebíči. Cílem jejich šetření byla reklamní agentura Yashica a její jednatelé Petr Burian a Aleš Fialka. Kauza je pikantní v tom, že Yashica organizuje inzerci v redničním zpravodaji a pro město provozuje bazény Laguna i Polanka.

Policisté byli rozděleni do osmičlenných komand, vždy sedm policistů a jedna policistka. Policistka proto, aby mohla asistovat při oblékání a hygieně ženských členů domácností. Manažery a jejich rodiny vytáhli policisté z postele. Oblečeni v civilu, zato vyzbrojeni krátkými střelnými zbraněmi.

Podle našeho zdroje informací byl zásah velmi razantní. Neobešel se bez velmi hlasitých výzev, prohledávání domů, nuceného otevírání skříní a trezorů, zajišťování papírových dokumentů. To se neobešlo bez nepořádku. Zabavili počítače, písemnosti i mobilní telefony.

 

Zatímco u Fialků byli přítomni všichni členové rodiny, u Burianů nebyl doma otec Petr. V té době dlel údajně v Praze, spolupracovníci spekulují, že u přítelkyně.

Také v sídle firmy v průmyslové zóně bylo podobně živo. I zde policisté zasahovali velmi razantně. Zaměstnanci byli vyděšeni, nevěděli co se děje. Zatím není známo, zda byl někdo obviněn. Policie je totiž i po týdnu na informace skoupá. „Nelze poskytovat informace ke konkrétním právnickým nebo fyzickým osobám a taktéž k úkonům, které policie provádí,“ sdělila našemu serveru tisková mluvčí Policie ČR Jana Kroutilová.

Z dikce tiskové mluvčí vyplývá, že razie proběhla i na jiných místech třebíčského okresu,  minimálně v jedné další firmě. Mezi občany se spekuluje o Richardu Horkém a některé ze společností TTS. Tuto informaci se nám ovšem nepodařilo ověřit, mohlo jít třeba o dopravní nehodu, jak se kdosi domnívá na facebooku.

Paní ministryně Dostálová uvedla, že CzechTourist nerozděloval dotace, ale že objednával na základě smluv reklamu. A právě reklama může být zneužita k pokrytí transferů peněz zakrytým způsobem, to víme i z jiných kauz na mnohem vyšší úrovni. Spolupráce s reklamní agenturou je zde nutná. Totéž platí o velkém konglomerátu firem, z nichž některé se zabývají turistkou a provozem hotelů. Ale nepředbíhejme.

O kauzu se budeme intenzivně zajímat a s nejnovějším vývojem čtenáře seznámíme.

František Ryneš

 

Aktualizováno Středa, 28 Listopad 2018 16:09