Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Starosta Pavel Pacal bude brát skoro jako ministr
Starosta Pavel Pacal bude brát skoro jako ministr PDF Tisk Email
Neděle, 25 Listopad 2018 17:21

Podle nejnovějšího prohlášení nově zvoleného starosty Třebíče Pavla Pacala (Pro Třebíč) zůstane na kraji jako zástupce hejtmana. To je v příkrém rozporu s jeho dřívějším prohlášením, že kraj po zvolení starostou opustí.


Že se něco nekalého chystá, vyplynulo z jeho pozdějšího prohlášení, že s odchodem vyčká do rozhodnutí soudu o žalobě na neplatnost voleb v Třebíči. Podle několik měsíců staré domluvy a podle již záhy po volbách podepsané koaliční smlouvy se měl stát starostou města. V případě neplatnosti voleb by si prý uzavřel cestu k návratu na kraj. Tomuto prohlášení předcházelo jiné, totiž že nechce být ve dvou placených funkcích současně.

 

Sliby chyby. Nové rozhodnutí třebíčského starosty je úplně jinde. Pacal chce zůstat na pozici náměstka krajského hejtmana, i když jen jako neuvolněný. Neuvolněný však neznamená neplacený. Právě naopak. Krajský úřad mu bude každý měsíc vyplácet až 61 tisíc korun! Jako starosta Třebíče si přijede na dalších 72 tisíc korun. Celkem tedy bude mít na výplatních páskách zhruba 133 tisíc korun. To už přece stojí za nějakou tu kritiku opozice! Kdo nového starostu zná, není překvapen.

 

Ve své gesci bude mít na třebíčské radnici mimo jiné i finance. Přitom nebyl ještě před volbou schopen (nebo ochoten?) zastupitelům sdělit zdroje financí volební kampaně. „Odhaduji výdaje na nejméně 250 tisíc korun, visel na každém rohu,“ tvrdí jeden zaměstnanec třebíčské agentury.

Místo náměstka hejtmana však nemá na sto procent jisté. Hejtman Běhounek prý s tím sice nemá problém (sám sedí na židli hejtmana a poslance parlamentu), ale bude muset být změněna krajská koaliční smlouva. Kdyby zůstal „jen“ jako neuvolněný radní, bral by z kraje „pouhých“ 14 tisíc. O takovou almužnu zřejmě nestojí.

 

Nejde však jen o peníze, i když jdou z našich kapes. Jde i o schopnost zastávat současně dva náročné posty v samosprávě. Nezdá se, že by byl zas až takový dříč.

 

František Ryneš