Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Hazard v Třebíči díky vstřícnosti radnice přežívá
Hazard v Třebíči díky vstřícnosti radnice přežívá PDF Tisk Email
Úterý, 08 Květen 2018 09:39

Zajímavá zpráva ČTK popisuje vývoj v počtu hazardních automatů v ČR. Na tiskové konferenci popsal trend ředitel Transparency International David Ondráčka. Z původních 130 tisíc hracích automatů jich je v Česku povoleno 7 043. To je 5,5% původního počtu. Automaty díky novému zákonu o hazardu, který platí od roku 2017, z Česka mizí a tvrdý hazard postupně končí. Ministerstvo financí by však podle něj mělo co nejrychleji dokončit registr hráčů, který by zabránil ve hře například lidem pobírajícím sociální dávky.

Z původních až 82 lidí na jeden automat se dostáváme k evropskému standardu. „Aktuálně je to 1503 lidí na automat," řekl Ondráčka.

V Praze podle něj klesl počet povolených automatů z původních téměř 16 500 na současných 1064, v Brně z 3500 na 31. "V řadě dalších měst tvrdý hazard mizí úplně. Přes pozitivně nastavený trend jsou však stále v hazardní problematice místa, kde je zapotřebí ze strany státu razantněji a důkladněji dopilovat koncepční opatření.

Jedním z míst, kde se situace lepší jen nepatrně, je bezesporu Třebíč. Podle tiskové mluvčí radnice Irini Martakidisové bylo před schválením nové vyhlášky v Třebíči 224 hazardních automatů. Ke konci dubna jich zůstalo plných 178 !!! Zmizela tedy pouhá pětina z nich.

Boj proti hazardu dlouhodobě vede uskupení Třebíč občanům. Vyhlášku na úplný zákaz hazardu navrhla před téměř dvěma funkčními obdobími Marie Rynešová (Třebíč občanům!), po jejím odstoupení ze zastupitelstva si boj proti hazardu osvojil Jaromír Barák. Tehdy se skutečně podařilo zákaz hazardu městskou vyhláškou prosadit. Jenomže vedení radnice dvakrát odložilo její působnost, až konečně Pavel Pacal, Vladimír Malý a spol. přiznali barvu a vyhlášku zrušili úplně. Pod záminkou, že regulace je lepší než zákaz. Dalším „důvodem“ bylo tvrzení, že hazard přináší do městské kasy 20 milionů ročně. Jak tato „regulace“ funguje, je zřejmé ze shora uvedených čísel.

Kdo se tedy „zasloužil“ o přežití hazardu v Třebíči? Zapamatujme si do voleb!

Pro hazard: Jan Burda („Volba Tr“), Marie Černá (Třebíč můj domov),  Radek Číhal (Třebíč můj domov), Naděžda Dobešová (ČSSD), Julie Dolejší (KSČM), Pavel Franěk (ANO),  Jaromíra Hanáčková (Pro Třebíč), Pavel Heřman („Volba Tr“), Miloš Hrůza (ANO), Zuzana Kratochvílová (ANO), Hana Máchalová (KSČM), Vladimír Malý (ČSSD),  Pavel Pacal (Pro Třebíč), Martin Svoboda (TNT), Petr Vašíček (ČSSD)

Proti hazardu: Jaromír Barák (Třebíč občanům!), Hana Houzarová (Břehy), Alexandra Svobodová (Třebíč občanům!), Rostislav Štork (Třebíč občanům!), Milan Ustohal (KSČM), Milan Zeibert (Břehy)

Zdrželi se: Pavel Janata (KDU-ČSL), Ondřej Križan (KDU-ČSL), Danuše Milotová (KSČM)

Nepřítomni: Daneš Burket (Pro Třebíč), Milan Šťastný (Břehy), Josef Klíma (KDU-ČSL)

Na podzim budou komunální volby. Na čtyři roky můžeme propagátorům hazardu vystavit stopku. Vládnoucí garnitura se chová, jako by Třebíč byla její kořistí. Skandálů, jako je „průchvat“ Třebíčí, azbest na Hájku, nepotřebný „kruháč“ na Borovině, předražená dostavba Laguny atd. atd. nejenže neubývá, ale přibývá. Nejvyšší čas říci: DOST!!!

František Ryneš