Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Budou v Třebíči stávkovat řidiči MAD?
Budou v Třebíči stávkovat řidiči MAD? PDF Tisk Email
Úterý, 28 Listopad 2017 08:45

Je to možné. Řidiči nejsou spokojeni s výší mzdy ani s nižšími odměnami ve srovnání s kolegy v linkových autobusech. „Beru tak mezi šestnácti a osmnácti tisíci. V poslední době dochází stále častěji ke srážkám ze mzdy. Vedení to odůvodňuje vysokou spotřebou. Jenomže to na nás moc nezávisí. Když zapneme topení, je spotřeba úplně jinde. Asi do stávky půjdu,“ sdělil našemu serveru jeden z řidičů.

Horkou situaci přijelo do Třebíče hasit celé vedení jihlavské společnosti ICOM v čele s generálním ředitelem Zdeňkem Kratochvílem a jeho dcerami jednatelkami, kteří se sešli se všemi řidiči. „Cítil jsem to jako vyhrožování vůči nespokojencům. Mluvilo se o pokutách pro stávkující, padly i narážky na možné propuštění. Pan Kratochvíl prohlásil, že za to může starosta Janata. Ať prý si oblékneme reflexní vesty, sebereme transparenty a jdeme protestovat před radnici,“ říká nespokojený řidič.

Jednatelka ICOMu Kateřina Kratochvílová tvrdí, že „Město Třebíč má možnost jako objednatel dopravy se na navýšení mezd nařízené vládou podílet v tomto případě 17 procenty, 83 procent navýšení musíme najít ve firmě,“ tvrdí.

Starosta Pavel Janata připustil, že po městě chce ICOM dalších zhruba 6 miliónů korun. „Řekli jsme provozovateli MAD, že může od smlouvy odstoupit, vyhlásíme pak novou soutěž a můžou si lepší cenu vysoutěžit. To však odmítli,“ tvrdí Janata.

Minulý týden se na mimořádném jednání sešla rada města a řešila požadavek ICOMu. Jeden z účastníků jednání prozradil, že padaly argumenty pro poskytnutí i proti. Převážil však nakonec názor, že další dotace poskytnuta nebude. Jednak je vysoutěžená cena za dopravní výkon daná smlouvou, ve které je s navýšením mezd počítáno. Cena je zřejmě nejvyšší v Česku, možnou korupci již šetří Policie ČR a je necelý rok před komunálními volbami. Někteří připomínali pokutu 1,5 miliónu od antimonopolního úřadu, kterou již město muselo zaplatit a poskytnutím další dotace se může vystavit novému šetření a ještě vyšší pokutě.

Pro dotaci prý byli jen tři radní, proti byli čtyři. Zdá se, že další dotace (alespoň prozatím) poskytnuta nebude. Dá se očekávat, že ICOM přitvrdí ve sporu o zajíždění na autobusové nádraží, které chce zpět převzít město. Zde táhne ICOM za delší konec provazu. To je možná cesta, jak nakonec k více penězům přijde. A tak to zřejmě zase odnesou daňoví poplatníci a cestující.

František Ryneš