Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Bude z Třebíče vysočinské Las Vegas?
Bude z Třebíče vysočinské Las Vegas? PDF Tisk Email
Neděle, 12 Listopad 2017 00:00

 

Ve čtvrtek zastupitelé rozhodli, že zruší městskou vyhlášku o zákazu hazardu z roku 2016 a místo ní schválili vyhlášku, která provoz hazardu na území města povoluje. Po třech letech tanečků, kdy zákaz hazardu odkládali, nyní přiznali barvu.

Proklamovaná regulace hazardu je výsměch. Herny musí sice být 100 metrů od škol a nesmí být na území UNESCO, zato ale může vznikat neomezené množství heren jinde. Musí mít minimálně 15 automatů. Podle vedoucího odboru financí Davida Vojtana stačí, když si provozovatel podá žádost a splní dosti formální podmínky. Město je pak musí povolit, aby se nedopustilo diskriminace!!! Už v době vzniku většiny třebíčských heren zákon stanovil daleko tvrdší podmínky. Nesměly vznikat nejen v blízkosti škol, ale i úřadů, kostelů a zařízení, kde se sdružuje mládež. Tehdy se Třebíč vůči takto nelegálním hernám vůbec nebránila.

Podle nové vyhlášky vznikne nová herna na Heyrovského ulici, i když proti ni vznikla petice, podepsaná 23 občany. Vadí jim mimo noční hluk opilců a to, že podnik vznikne v rodinném domě s nezletilými dětmi. Protest občanů smetl se stolu starosta Pavel Janata s poukazem, že protest nemá náležitosti petice.

Zazněly i další kuriózní argumenty. Vladimír Malý (ČSSD).  „Nikdy jsem nehrál a doufám, že ani hrát nebudu. Nevidím na tom nic pozitivního, naopak se mi to příčí. Pragmaticky se ovšem dívám na jeden faktor. Plynou z toho příjmy do pokladny 20 milionů korun ročně. Za pět let je to 100 milionů. Pro mě je to pohled hodně důležitý,“ tvrdil socialista Malý.

Lidovecký starosta Pavel Janata sám tuto protilidovou vyhlášku předložil. Sám však pro ni nehlasoval, farizejsky tvrdil, že prý má nulovou toleranci k hazardu!!!

Radní Pavel Pacal (Pro Třebíč), který už loni lživě tvrdil, že přes zákaz vznikají v Jihlavě a v Brně nové herny, stejně nepravdivě argumentoval i ve čtvrtek. Má prý obavy, že kdyby se hazard v Třebíči zakázal, přesunuly by se herny do Stop Shopu, který je na katastru Stříteže. Jenomže zase lhal. Starosta sousední obce Zbyněk Procházka něco takového rasantně vyloučil.

Také Miloš Hrůza (ANO) je toho názoru, že zákaz nic neřeší, stejně jako prý prohibice nevedla k abstinenci.

Jednoznačný nesouhlas vyjádřili zastupitelé Třebíč občanům! Všichni byli proti, nejbouřlivěji diskutoval Jaromír Barák., „Jde o to, jak dostupný bude hazard. To je nejdůležitější argument pro zákaz heren“, hřímal. Proti hazardu byli i přítomní zastupitelé Břehů. Milan Šťastný se hlasování vyhnul.

Komunista Milan Ustohal  také hlasoval proti. Vadí prý mu, že závislost na hraní ničí rodiny a lidi dohání k sebevraždě. Škoda, že někteří další komunisté byli „proti lidem“, byli to právě oni, kdo de facto přiklonili misku vah směrem k hazardu.

S jediným odborně podloženým příspěvkem proti přijetí vyhlášky vystoupila Blanka Kutinová, členka sociální komise.  „Jsme skoro poslední město v kraji, které má nejvyšší počet heren. Vycházím ze zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti. Počet mladistvých, závislých na patologické hraní, prutce narůstá. Záleží na vašem svědomí, jestli vám stojí 20 milionů za to, že tady budou další rodiny, které budou mít problémy s dluhy,“ řekla před hlasováním Kutinová.

Většina zastupitelů však argumenty lidskosti nevyskyšela. Patnáct z nich pro hazard zvedlo ruku a hazard v Třebíči může pokračovat.

Kdo jsou strůjci mnohých tragédií v Třebíči? Zapamatujme si do voleb!

Pro hazard: Jan Burda („Volba Tr“), Marie Černá (Třebíč můj domov),  Radek Číhal (Třebíč můj domov), Naděžda Dobešová (ČSSD), Julie Dolejší (KSČM), Pavel Franěk (ANO),  Jaromíra Hanáčková (Pro Třebíč), Pavel Heřman („Volba Tr“), Miloš Hrůza (ANO), Zuzana Kratochvílová (ANO), Hana Máchalová (KSČM), Vladimír Malý (ČSSD),  Pavel Pacal (Pro Třebíč), Martin Svoboda (TNT), Petr Vašíček (ČSSD)

Proti hazardu:
Jaromír Barák (Třebíč občanům!), Hana Houzarová (Břehy), Alexandra Svobodová (Třebíč občanům!), Rostislav Štork (Třebíč občanům!), Milan Ustohal (KSČM), Milan Zeibert (Břehy)

Zdrželi se: Pavel Janata (KDU-ČSL), Ondřej Križan (KDU-ČSL), Danuše Milotová (KSČM)

Nepřítomni: Daneš Burket (Pro Třebíč), Milan Šťastný (Břehy), Josef Klíma (KDU-ČSL)

František Ryneš

 

 

Aktualizováno Neděle, 12 Listopad 2017 12:04