Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Kauzy Na autobusové nádraží jde nový nájemce
Na autobusové nádraží jde nový nájemce PDF Tisk Email
Úterý, 29 Srpen 2017 00:00

Město Třebíč chce pronajmout autobusové nádraží až do konce roku 2024. Předmětem pronájmu je budova za 810 tisíc, zpevněné plochy za 710 tisíc, zeleň za 4 tisíce a movité věci za 5 tisíc ročně. Tyto částky budou navýšeny o DPH a o roční inflaci.

Málo kdo očekával, že by o autobusové nádraží měl zájem kdokoliv jiný, než současný pronajímatel ICOM, jehož dceřinná společnost TRADO MAD provozuje městskou dopravu. Ovšem skutečnost je jiná. Do soutěže se přihlásila i třebíčská firma TREDOS a vyhrála. Rada města se rozhodla s vítězem uzavřít nájemní smlouvu.

Co za překvapivým rozhodnutím rady vězí? Náš dobře informovaný zdroj blízký radnici si myslí, že důvodem by mohla být probíhající policejní vyšetřování. Policie má na stole dvě trestní oznámení na výběrové řízení provozovatele městské dopravy. V Třebíči máme podle opozičních zastupitelů jednu z nejvyšších cen této služby.

Hlavním protagonistou jihlavského ICOMu byl místostarosta Pavel Pacal (STAN), který si vzal právě městskou dopravu do své gesce. „Mezi úředníky se spekuluje, že ICOM, resp. TRADO MAD, mohl s takovou nabídkou vyhrát jen proto, že byl v soutěži sám. A proč mu jde radnice na ruku? Má vliv sponzoring?,“ zamýšlí se nahlas náš informátor.

Zdá se, že policejní smyčka se utahuje. Z různých měst víme, že v podobných případech je politik muzikant a chybuje jen úředník. Tak tomu bylo třeba v Praze v kauze Opencard, kdy odsouzeny byly jen malé ryby. Má se tedy vedoucí odboru dopravy Aleš Kratina čeho bát? Pronájem autobusového nádraží konkurenční firmě může být jen domluvená kouřová clona, která má zmírnit podezření z přílišné vstřícnosti k ICOMU.

Co se změní pro obyčejného cestujícího? Podle Pavla Janaty (KDU-ČSL) bude smluvně zajištěno, že nádraží budou moci používat i jiní dopravci, než ze společnosti nového pronajímatele, ovšem za komerční výši nájemného. Kolik takové nájemné bude, nechtěl spekulovat. Manažeři nového nájemce se netají tím, že nájem bude stejně vysoký, jaký chtěl po ostatních ICOM. A není to pakatel. Za každý jednotlivý vjezd museli zaplatit 99 korun + DPH. Při stovkách autobusů určitě významná částka. Nyní jej tedy bude vybírat TREDOS, profitovat bude jistě i na pronájmech restaurace a možná dalších provozoven.

Někteří cestující se obávají, že si městský dopravce TRADO MAD cenu připočítá do ceny za dopravu. Bude se zdražovat? Náš zdroj tu obavu sdílí. „ICOM čas od času přijde s návrhem na zvýšení úhrady. Třeba naposled chtěl milióny kvůli navýšení mezd řidičům. Ale při vysoké ceně za kilometr se do stávající ceny musí hravě vejít,“ tvrdí.

Klíče od autobusového nádraží společnosti TREDOS předá ICOM v pátek. Jednatelka Kateřina Kratochvílová chce uspořádat tiskovou konferenci. Také TREDOS se chystá vydat tiskové prohlášení. Velké změny nechystá. Snad jen záchodky mají být luxusní.

O vývoji zajímavé kauzy budeme naše čtenáře informovat.

František Ryneš

 

Aktualizováno Úterý, 29 Srpen 2017 08:31